“Χαστούκι” σε Φουρθιώτη από διατροφολόγους: “Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη”

Δημόσια απολογία ζητάει η Πανελλήνια Ένωση Διαιτολόγων και Διατροφολόγων από τον Μένιο Φουρθιώτη σχετικά με την παραπλανητική διαφήμιση αδυνατιστικού προϊόντος στο κανάλι Ε.

Έπειτα από συνεδρίαση, τα μέλη της Ένωσης αποφάσισαν να παρέμβουν δημόσια λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Φουρθιώτης διαφημίζει το προϊόν επικαλούμενος τον επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με την υπ. αριθ. 1 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΔΔ, στην έκτακτη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 03-07-2017, τα μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα να παρέμβουν δημόσια και να καλέσουν τον τηλεοπτικό παρουσιαστή κ. Μένιο Φουρθιώτη, να αποκαταστήσει την αλήθεια και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων.

Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη διότι, στα πλαίσια της εκπομπής “Αποκαλυπτικά”, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 από τις 13.40-17.15, στο σταθμό Εpsilon TV ο οποίος ανήκει στην Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., o παρουσιαστής κ. Μένιος Φουρθιώτης, παρείχε δημόσια οδηγίες διατροφής και τρόπου ζωής, χωρίς να παραμένει αυστηρά και μόνο στη διαφήμιση προϊόντος και επιπλέον προέβη σε ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές για τον επαγγελματικό κλάδο των διαιτολόγων.

Ειδικότερα, στα πλαίσια διαφήμισης συμπληρώματος διατροφής, ο κ. Μένιος Φουρθιώτης -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «με αυτό το ρόφημα ρυθμίζεται η όρεξη, άρα μπορεί να τρώει κανείς ό,τι θέλει, όσο θέλει και να χάνει βάρος», «άγνωστοι διατροφολόγοι που βαπτίζονται διατροφολόγοι», «δεν ακούμε κανένα λαμόγιο διατροφολόγο που βαπτίζεται», προσβάλλοντας έναν ολόκληρο κλάδο πτυχιούχων επαγγελματιών υγείας.

Ο Σύλλογός μας σέβεται την ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων ή των τηλεοπτικών παρουσιαστών, που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, όμως και εκείνοι οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας και να μην γίνονται φορείς παραπληροφόρησης, πολύ περισσότερο, ανοίκειων φραστικών επιθέσεων.

Η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνο μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ενημέρωσης καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει και διαχέει πληροφορίες στο κοινό. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι να είναι αυτοί που πληροφορούν και δίνουν οδηγίες διατροφής και συμβουλές στο κοινό.

Επισημαίνουμε ότι μόνο οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι που πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος και έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 133/2014, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τα καθορισθέντα επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως αυτά προκύπτουν από τα π.δ. 311/1997 (ΦΕΚ Α ́ 221) και π.δ. 78/1989 (ΦΕΚ Α ́ 36).

Σύμφωνα δε με το Π.Δ. 311/1997 (ΦΕΚ Α΄221/29-10-1997) που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις στη διατροφή και την κλινική διαιτολογία, είναι σε θέση να:

α. να σχεδιάζει, προγραμματίζει, επιβλέπει και υποστηρίζει την εκτέλεση προγραμμάτων διατροφής του υγιούς ή ασθενούντος πληθυσμού

β. να σχεδιάζει και επιβλέπει την εκτέλεση θεραπευτικών διαιτών, βάση ιατρικών οδηγιών,

γ. να συμμετέχει σε επιστημονικές δραστηριότητες που αφορούν τη διατροφή, τη νόσο και την υγεία του πληθυσμού,

δ. να συμμετέχει τέλος στην εκπαίδευση του υγιούς πληθυσμού σε θέματα διατροφής, μέσα από προγράμματα που οργανώνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) από το 1982 και της Διεθνούς Επιτροπής Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA) από το 1984, με αποτέλεσμα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα δε με το καταστατικό του ΠΣΔΔ (άρθρο 2), ο σκοπός του συλλόγου για το κοινό είναι:

1. η προώθηση και η διασφάλιση της υγείας,

2. η πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή,

3. η ενημέρωση για θέματα διατροφής, κατά τρόπο που να κατανοούνται οι ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά, η αξία και η υγιεινή των τροφίμων,

4. η ενημέρωση με τρόπο ακριβή, για κάθε θέμα που σχετίζεται με τη διαιτολογία, διατροφή, βασισμένη σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες.

Κρίνεται, επίσης, σκόπιμο να αναφερθεί και η επίσημη θέση του ΠΣΔΔ σχετικά με τέτοιου είδους σκευάσματα. Ειδικότερα, στο εμπόριο, διεθνώς, κυκλοφορεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μη συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων διατροφής, που υπόσχονται από μεγάλη έως και «μαγική» βοήθεια για την απώλεια βάρους. Άλλωστε, το παγκοσμίως διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει, εδώ και πολλά χρόνια, ωθήσει την επιστημονική κοινότητα σε εντατική αναζήτηση διατροφικών συμπληρωμάτων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη ρύθμιση του βάρους.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν αποκαλύψει κανένα προϊόν ικανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στη διαχείριση του βάρους. Τα περισσότερα είναι αναποτελεσματικά, ενώ κάποια είναι επικίνδυνα και σε πολλές χώρες απαγορευμένα. Υπάρχουν και ορισμένα που ίσως μπορούν να δώσουν μικρή βοήθεια, χωρίς όμως ακόμα ομοφωνία των επιστημονικών δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ κανένας επίσημος διεθνής επιστημονικός φορέας υγείας και διατροφής δεν έχει δώσει κατευθυντήριες οδηγίες υπέρ κάποιου διατροφικού συμπληρώματος για τη ρύθμιση του βάρους. Άλλωστε, αν είχε ανακαλυφθεί κάποιο τόσο αποτελεσματικό συμπλήρωμα, θα ήταν τόσο επαναστατική και πολύτιμη ανακάλυψη, που θα ήταν γνωστό στους πάντες και δει στους επιστήμονες του χώρου.

Μάλιστα, η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ έχει πρόσφατα ολοκληρώσει μια εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση, για τα διατροφικά συμπληρώματα απώλειας βάρους, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Όλα τα έγκυρα δεδομένα και συμπεράσματα της διεθνούς σχετικής βιβλιογραφίας διατίθενται από τον ΠΣΔΔ για την ευρύτερη και άρτια ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

Συνεπώς, δεδομένης και της σοβαρότητας του περιστατικού περί προσβολής ενός επαγγελματικού κλάδου υγείας, καθώς και περί παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, καλούμε τον κ. Φουρθιώτη να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τις ανάρμοστες και αδόκιμες αναφορές του σε επαγγελματίες πτυχιούχους Διαιτολόγους και να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με το διαφημιζόμενο προϊόν. Επίσης, καλούμε το τηλεοπτικό κανάλι Εpsilon TV, να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων περιστατικών, την προστασία της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, καθώς και τη μελλοντική συνεργασία πτυχιούχων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων για τη διάχυση γνώσεων σχετικά με θέματα διατροφής από το τηλεοπτικό κανάλι.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ΠΣΔΔ και τα μέλη του επιφυλάσσονται να προσφύγουν ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα μαχαίρια Φουρθιώτης και Καρβέλας: Ο άγριος καβγάς στο Star Academy

Αγωγή-μαμούθ κατά Νίκου Καρβέλα κατέθεσε το κανάλι «Ε» – Απίστευτος καυγάς με Φουρθιώτη