Ψυχρολουσία από Ντράγκι: Χωρίς έκθεση για το χρέος, καμία ποσοτική χαλάρωση!

Η Ελλάδα δεν έλειψε από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, πάντως, φρόντισε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις απόψεις που εξέφρασε, αν και δεν ήταν ευχάριστες για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά τόσο με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Ντράγκι έσπευσε να επαναλάβει ότι αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον θα υπάρξει ολοκλήρωση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με την επικείμενη έξοδο στις αγορές, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση αν και «έχουμε υπόψη μας ότι η κεντρική τράπεζα (ΤτΕ), έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες».

Κατά τον κ. Ντράγκι η «ορθή εφαρμογή του προγράμματος αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι δύο βασικοί παράγοντες προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Στο μεταξύ, η διευκολυντική νομισματική πολιτική, παρά την ισχυροποίηση της ανάπτυξης, εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, όπως εξήγησε αναλυτικά, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ισχυρούς ρυθμούς πληθωρισμού. «Πρέπει να δούμε μία μεγαλύτερη δυναμική» έσπευσε να προσθέσει.

«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι αδύναμες επιδόσεις στον κλάδο της ενέργειας υπονομεύουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

«Δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι σταδιακά θα προσεγγίσει τα επιθυμητά όρια» επεσήμανε, επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για τους επόμενους μήνες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεσοπρόθεσμα θα επέλθει αύξηση του δομικού πληθωρισμού.

Υπεραμυνόμενος της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι τα διευκολυντικά μέτρα «συντηρούν» της ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά και ως εκ τούτου, εξακολουθούν να θεωρούνται αναγκαία.

«Εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» συμπλήρωσε, επίσης, ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες, πιθανώς να υπάρξει μία αστάθεια ως προς την πορεία του δείκτη τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι αναπτυξιακοί κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές, ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτείνεται σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού των κρατών – μελών της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, χάρη στη «σημαντική υποστήριξη» της ΕΚΤ και στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της οικονομίας, και με άλλες μορφές πολιτικής παρέμβασης.

Ερωτηθείς για τυχόν αλλαγές στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, διαβεβαίωσε ότι οι αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου είναι ομόφωνες. «Δεν έχουμε εξετάσει την πιθανότητα επιβράδυνσης των αγορών κρατικών ομολόγων» έσπευσε να προσθέσει, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Τόνισε, επίσης, ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλει η ΕΚΤ είναι μία επισφαλής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. «Πρέπει να περιμένουμε και να δείξουμε υπομονή, ως ότου τιμές και μισθοί ανακάμψουν» υποστήριξε, καταλήγοντας.

Διαβάστε επίσης: Προκαλεί ο Ερντογάν στην επέτειο της εισβολής: Φταίνε οι Ελληνοκύπριοι!