Αλβανία: Τεράστια καταστροφή στα χωριά της μειονότητας από την ανεξέλεγκτη φωτιά (pics & video)

Τεράστια οικολογική ζημιά, αλλά και καταστροφή σπιτιών και εκκλησιών προκάλεσε η ανεξέλεγκτη φωτιά που κατακαίει στην Αλβανία, όπου για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών δίνουν μάχη για να περισώσουν ότι μπορούν.

Από το πρωί της Παρασκευής, την προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμουν δύο καναντέρ που έφυγαν από την βάση της Θεσσαλονίκης, μετά το αίτημα των Τιράνων προς την ΕΕ για βοήθεια.

Η φωτιά καίει πλέον σε ορεινή, δύσβατη περιοχή και δεν απειλεί τα χωριά άμεσα, όμως η οικολογική καταστροφή που συντελείται είναι τεράστια. Εξάλλου, ήδη στο χωριό Γράψη του δήμου Δρόπολης, έχουν υποστεί καταστροφές από την φωτιά δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων.

Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη, ενώ γλίτωσε τελικά από τις φλόγες που απειλούσαν την περιοχή μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στους Γεωργουτσάτες.

Στο δήμο Φοινίκης έχει συντελεστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου “Γαλάζιο Μάτι” έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές, χωρίς όμως ακόμη να έχουν μια σαφή εικόνα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά πάντως ο ιστότοπος himara.gr η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης είναι ελλιπής καθώς έχει στείλει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες.

Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει πως οι τοπικές αρχές από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με τον πρόξενο Αργυροκάστρου Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου.

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο καταγράφει τον εν ψυχρώ πυροβολισμό αστυνομικού! (video)