Απεβίωσε η εικαστικός Άσπα Στασινοπούλου σε ηλικία 82 ετών

Μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες εικαστικούς, η Άσπα Στασινοπούλου πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 82 ετών. Η κηδεία θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 14.30 στην εκκλησία Αγίου Λαζάρου στο Α΄ Νεκροταφείο.

Η Άσπα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1935. Σπούδασε στην Ecole Superieure des Natioanle Beaux Arts στο Παρίσι.

Στη Γαλλία γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1966 στη γκαλερί Άστορ. Το 1968 έφυγε πάλι για το Παρίσι, απογοητευμένη από τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την άνοδο της δικτατορίας. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε έως το 1974.

Από τα νεανικά της χρόνια συμμετείχε σε δραστηριότητες καλλιτεχνικών ομάδων που εξέφραζαν μεταξύ άλλων τις ιδεολογικές της αντιρρήσεις για την εμπορευματοποίηση της τέχνης και το σύστημα των γκαλερί, όπως ήταν το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, η Ομάδα Τέχνης 4+ και η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη.

Το έργο της περιλαμβάνει κυρίως κατασκευές και εγκαταστάσεις στον χώρο με διάφορα υλικά, καθώς και εικαστικές δράσεις. Η θεματική της ξεκινούσε από μια κριτική αντιμετώπιση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, βασισμένη στην καταγραφή καθημερινών γεγονότων, συχνά με καταγγελτική ή ανατρεπτική διάθεση.

Έχει παρουσιάσει το έργο της σε περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Άμστερνταμ και Λονδίνο. Το 2009 οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), για την οποία τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της AICA Hellas.

Το 2013 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έκλεψε για ακόμα μία φορά την παράσταση όταν φόρεσε ένα παλιό κέντημα του 1882 και πραγματοποίησε έναν περίπατο μέσα και έξω από το ΕΜΣΤ που τότε είχε έδρα το κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Η τελευταία της καλλιτεχνική συμμετοχή ήταν μέσα στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης documenta14 με ένα έργο-εγκατάσταση στο κτίριο του ΕΜΣΤ.

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου κατά απαλλακτικού βουλεύματος για Σαββαΐδου!