“Κόλαση” στη Ζάκυνθο! (upd – pics & video)

Σε πύρινη κόλαση έχει μετατραπεί από το μεσημέρι ο οικισμός Αναφωνήτρια στη Ζάκυνθο. Καταστροφές, εκρήξεις και πανικός από την ανεξέλεγκτη φωτιά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους από τις φλόγες. Περικυκλώθηκε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου από τις φωτιές…

Αυτή είναι η τραγική εικόνα που διαμορφώνεται με την ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει στο χωριό Αναφωνήτρια στην βόρεια Ζάκυνθο. Εχουν καεί σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια, ενώ εκρήξεις από μπουκάλες υγραερίου προκαλούν πανικό. Οι φλόγες απειλούν και το μοναστήρι της περιοχής.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μία παλαιά κατοικία, όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το imerazante, οι ένοικοι εγκατέλειψαν το σπίτι σε κατάσταση σοκ, ενώ τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες.

Καταστράφηκαν εξάλλου δύο εστιατόρια έξω από τη Μονή Αναφωνήτριας, ενώ η ίδια η Μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους.

Στον οικισμό επικρατεί πανικός. Από τη μια άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους να κλαίνε και από την άλλη οι υπόλοιποι να πακετάρουν τα πράγματά τους και να τρέχουν να σωθούν. Οι εικόνες δείχνουν την ένταση και την έκταση της φωτιάς. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Η εντολή εκκένωσης του χωριού δεν είναι υποχρεωτική, με κάθε κάτοικο να αποφασίζει κατά βούληση αν θα μείνει στο σπίτι του ή θα το εγκαταλείψει.

Έτσι, πολλοί κάτοικοι του χωριού Αναφωνήτρια εγκατέλειψαν την περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ άλλοι έμειναν πίσω, για να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες, που «άγγιξαν» τις αυλές των σπιτιών.

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια, όπου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές ότι οι εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου ακούγονται σε πολλά μέτρα απόσταση.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου, ενώ τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.

Στην περιοχή επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος έκαναν δύο Πετζετέλ.

Δυστυχώς, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σήμερα στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Παράλληλα, αργά το απόγευμα σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τρία… Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν αγώνα ώστε μέσα στις επόμενες ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, πριν νυχτώσει…

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκότσας μιλά για σχέδιο εμπρησμού επικαλούμενος τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα. «Δεν είναι δυνατόν να μην πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού όταν ξεσπούν ταυτόχρονα. Σαφώς, το μυαλό μας εκεί θα πάει» είπε στον ΑΝΤ1.

Σε άμεση κινητοποίηση το υπουργείο Προστασίας έδωσε εντολή για παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων και στην ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και τουριστών από τα “πεδία μάχης”.

Πυρκαγιά μαίνεται και στην περιοχή Άνω Βολίμες της Ζακύνθου, με τη βόρεια πλευρά του νησιού να παραδίδεται στις φλόγες.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά τώρα στα Γιάννενα – Απειλήθηκαν σπίτια (pics & video)