“Επιδρομή” προσφύγων και μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο

Μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου σημειώθηκε το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και σήμερα, Δευτέρα, το πρωί.

Συνολικά πέρασαν 633 άτομα, από τα οποία 147 στη Λέσβο, 256 στη Χίο και 230 στη Σάμο. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι 250 από αυτούς πέρασαν στη Χίο και στη Σάμο σήμερα το πρωί.

Εξάλλου, το Σαββάτο (19 Αυγούστου), μεταφέρθηκαν με πλοίο του Λιμενικού Σώματος για καταγραφή στη Χίο, 51 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αιτία φαίνεται να είναι ο μεγάλο αριθμός προσφύγων- μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο της Σάμου καθώς και ο αυξημένος αριθμός αυτών που έφτασαν τις τελευταίες μέρες στο νησί του Πυθαγόρα· οπότε και μεταφέρθηκαν στη Χίο για καταγραφή και ταυτοποίηση στο κέντρο της ΒΙΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο της Σάμου, ξεπερνά τις 2.000, την ώρα που στη ΒΙΑΛ της Χίου είναι περίπου οι μισοί.

 

 

Αφίξεις στη Χίο

Πάντως η εβδομάδα ξεκίνησε με σημαντικό αριθμό προσφύγων- μεταναστών να φτάνει και στη Χίο.

Ξημερώματα Δευτέρας, σημειώθηκαν 3 περιστατικά στη Νότια Χίο όπου συνολικά έφτασαν στο νησί 175 πρόσφυγες και μετανάστες· οι οποίοι και αναμένεται να μεταφερθούν στη ΒΙΑΛ για ταυτοποίηση και καταγραφή.

Και τα τρία περιστατικά τα εντόπισε το ρουμάνικο σκάφος της FRONTEX, στα δύο πρώτα Βοκαριά (68 άτομα) και Γρίδια (54), δεν σταμάτησαν και βγήκαν στην ξηρά, ενώ στο τρίτο περιστατικό το σκάφος περισυνέλεξε 53 άτομα ανοικτά του Καταρράκτη.

Επίσης συνεχίζονται και οι προσαγωγές προσφύγων- μεταναστών ώστε να εντοπιστούν τα άτομα που έχουν και σε δεύτερο βαθμό απορριπτική απόφαση για το άσυλο.

Έτσι το πρωί της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό της Σούδας στο Κάστρο της Χίου (όπου ο αριθμός των προσφύγων έχει πέσει κάτω από 300 άτομα).

Από τα 15 άτομα που προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, δύο Αλγερινοί και 1 Αιγύπτιος κρατήθηκαν έτσι ώστε να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο 62χρονος που ασέλγησε σε 11χρονη στα Μέγαρα (pics)