Νέα διπλωματική κόντρα: Οι ΗΠΑ κλείνουν το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο

Το κλείσιμο του προξενείου της στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και δυο ακόμη διπλωματικών κτιρίων σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, έως τις 2 Σεπτεμβρίου ζήτησαν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη δήλωση της εκπροσώπου τύπου του State Department, Heather Nauert, αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή συνιστά απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να περιορίσει το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσική Ομοσπονδία στους 455 υπαλλήλους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, διέταξε στις 28 Ιουλίου την περικοπή 750 θέσεων από το προσωπικό του αμερικανικού διπλωματικού σώματος στη Ρωσία και την κατάσχεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα προάστια της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε στην εν λόγω κίνηση αφού το Κογκρέσο είχε εγκρίνει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά προτού ο πρόεδρος Trump υπογράψει το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις.

Στον απόηχο της απόφασης του Ρώσου προέδρου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αναστολή έκδοσης μη μεταναστευτικών θεωρήσεων σε ολόκληρη τη Ρωσία από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, η αναστολή έκδοσης βίζας ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για τη Μόσχα, ωστόσο η έκδοση βίζας σε άλλες ρωσικές πόλεις “αναστέλλεται επ’ αόριστον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραμπ: «Πολύ επικίνδυνη» η κατάσταση με τη Μόσχα και τα βάζει με το Κογκρέσο

Αποκάλυψη Πούτιν: Αυτοί πραγματικά κυβερνούν την Αμερική (vid)

Ρωσία: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε «επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο»

Σκληρή απάντηση Πούτιν σε ΗΠΑ: Διώχνει 755 Αμερικανούς διπλωμάτες (vid)