Οι FT επανέρχονται στο θέμα της δικαιοσύνης – Νέες ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μετά την απόφαση υπέρ Κοτζιά

Κοτζιάς

Για φόβους σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα κάνουν λόγο σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα οι Financial Times, με αφορμή τη δικαστική απόφαση υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη διαμάχη του με το περιοδικό Athens Review of Books.

«Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», είναι συγκεκριμένα ο τίτλος των FT, οι οποίοι σημειώνουν ότι η απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εκδότριας του περιοδικού Μαρίας Βασιλάκη ήρθε έπειτα από επιστολή αναγνώστη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηριζόταν ως «φανατικός» σταλινιστής.

«Η απόφαση υπέρ του Νίκου Κοτζιά έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας, οι οποίοι λένε ότι παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ για την ελευθερία έκφρασης. Υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ανησυχία για αυτό που γίνεται αντιληπτό ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει το δημοσίευμα τονίζοντας παράλληλα

Οι FT υπενθυμίζουν επίσης την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και τη ανησυχία που προκάλεσε η καταδίκη του, ενώ σημειώνουν ότι η υπόθεση προέκυψε σε μία στιγμή που η ΕΕ είναι σε αντιπαράθεση με την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με το κράτος δικαίου, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την ικανότητα της να επιβάλει τα δημοκρατικά πρότυπα στον πυρήνα του ευρωπαϊκού project.

«Η υπόθεση Κοτζιά», υπενθυμίζει το δημοσίευμα, «επικεντρώνεται στην επιστολή ενός αναγνώστη που δημοσιεύθηκε στο Athens Review of Books το 2010 που περιέγραφε ότι ο υπουργός υπήρξε κάποτε “ο πιο ακραίος, φανατικός, σκληρός και αδυσώπητος κομμουνιστής της γενιάς μας, ένας αληθινός γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Για την υπόθεση, ο Μανώλης και Μαρία Βασιλάκη, ιδιοκτήτες του περιοδικού καταδικάστηκαν από τον Άρειο Πάγο για δυσφήμηση και κλήθηκαν να καταβάλλουν αποζημίωση 22.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμού του περιοδικού.

Όπως σημειώνουν οι FT, η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην χώρα καθώς είναι άνευ προηγουμένου ο ενάγων να προσπαθεί να κερδίσει αποζημίωση σε υπόθεση δυσφήμησης αφού το δικαστήριο έχει αποκαταστήσει τη φήμη του. Ο κ. Βασιλάκης από την πλευρά του μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι θέλει «να μας κλείσει» και τόνισε ότι σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσον αφορά στον υπουργό Εξωτερικών η ανταποκρίτρια αναφέρει ότι «ο κ. Κοτζιάς, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί τη σταλινική του ιδεολογία, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα».

Όπως ενημερώνει το δημοσίευμα, η καταδικαστική απόφαση που τελικά ήταν ομόφωνη ήρθε αφού ένα από τα μέλη του Άρειου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς όμως αιτιολόγηση. Προηγουμένως, το 2016, το μέλος του Άρειου Πάγου υποστήριζε ότι η αγωγή του κ. Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα».

«Είναι άνευ προηγουμένου ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου να αλλάζει στάση κατ’ αυτόν τον τρόπο χωρίς αυτό να έχει ισχυρό νομικό επιχείρημα», ανέφερε στους FT ένας κορυφαίος δικαστής της Ελλάδας.

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η διαμάχη του με τον υπουργό Εξωτερικών αντικατοπτρίζει την «προβληματική κατάσταση» του ελληνικού δικαστικού συστήματος. «Η υπόθεση αυτή ξεπερνά μία προσωπική διαμάχη. Ο πραγματικός εχθρός είναι αυτή η κυβέρνηση που δεν πιστεύει σε ένα δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και εξισορρόπησης», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάτι θα ξέρει ο Κατρούγκαλος: «Το ΔΝΤ θα πιέσει τη Γερμανία και τους εταίρους για το χρέος»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τρεις Πακιστανοί, η εταιρία ετοίμων ενδυμάτων και ο Βαρουφάκης

ΑΚΟΜΑ: Τα νέα της «πιάτσας» (vol. 2)