“Πρόβα” Παγκόσμιου Πολέμου; Τι θα είχε συμβεί αν ο πύραυλος της Βορείου Κορέας χτυπούσε την Ιαπωνία

Οι ΗΠΑ θα αναγκάζονταν να επιτεθούν αμέσως στη Βόρειο Κορέα εάν ο πύραυλος από την Πιονγιάνγκ χτυπούσε το έδαφος της Ιαπωνίας, αντί να προσγειωθεί στη θάλασσα, λένε οι αναλυτές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, η Ιαπωνία είναι ένας μακρόχρονος εταίρος του ΝΑΤΟ που σημαίνει ότι μία επίθεση από ξένη χώρα στο έδαφός της θεωρείται επίθεση σε όλες τις χώρες της συμμαχίας και τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αντιδράσουν.

Το Τόκιο θα είχε κηρύξει πόλεμο εναντίον της Πιονγιάνγκ ανεξάρτητα από το αν η “απερίσκεπτη πράξη” του Kim Jong-un δεν είχε άμεσο στόχο το νησιωτικό έθνος, λένε οι αναλυτές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των κρατών μελών στην Ασία, θα είχαν ξεκινήσει μια αντεπίθεση είτε με πυρηνικούς πυραύλους, είτε με άλλα μέσα.

Και αυτό θα είχε βυθίσει τον κόσμο σε πόλεμο, εν μέσω φόβων ότι η Κίνα θα μπορούσε να βρεθεί σε σύγκρουση με τις άλλες χώρες και να υπερασπιστεί τελικά τη Βόρειο Κορέα.

Η απειλή του παγκόσμιου πολέμου ήρθε όταν η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν πύραυλο, που προσγειώθηκε στα νερά του βόρειου νησιού Χοκάϊντο της Ιαπωνίας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε τον πύραυλο παρά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ότι η Βόρειος Κορέα θα αισθανόταν τη “φωτιά και την οργή” των ΗΠΑ, εάν εκτόξευε άλλους πυραύλους προς την Ιαπωνία.

“Είναι εξαιρετικά σοβαρό. Οι περισσότεροι πόλεμοι συμβαίνουν τυχαία, δεν σχεδιάζονται από πριν, και αν αυτοί οι πύραυλοι είχαν προσγειωθεί στην Ιαπωνία, θα είχαμε αναμφισβήτητα πόλεμο σήμερα το πρωί”, δήλωσε στο Independent ο καθηγητής Άντονι Γκλις (Anthony Glees), ειδικός ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

“Νομίζω ότι η Ιαπωνία θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πόλεμο στη Βόρειο Κορέα. Θα είχε θεωρηθεί επίθεση στην Ιαπωνία”.

“Η Ιαπωνία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ. Η εκδίκηση είναι υποχρεωτική, δεν είναι επιλογή. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ είναι εγγυητής της ασφάλειας της Ιαπωνίας. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούσε συμβατικά όπλα κατά της Βόρειας Κορέας, η κατάσταση θα κλιμακώνονται αμέσως. Ήταν μια εντελώς, απερίσκεπτη, επικίνδυνη πράξη της Βόρειας Κορέας. Όλος ο κόσμος είναι τυχερός που αυτά τα όπλα δεν σκότωσαν κανέναν στην Ιαπωνία”, τόνισε ο καθηγητής.

Ο Αδάμ Μάουντ (Adam Mount), αξιωματούχος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο της Ουάσινγκτον, δήλωσε στο CNN ότι η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε τον πύραυλο για να προωθήσει το μήνυμα ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή καθεστώτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

“Ξεπέρασαν κάθε όριο, σε μια προσπάθεια να πουν ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να την δεχτείτε και να μη μας δημιουργείτε πρόβλημα”, δήλωσε ο Mάουντ. “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο μήνυμα ότι δεν πρόκειται πλέον να συγκρατηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κατήγγειλε την εκτόξευση ως μια “πρωτοφανή και σοβαρή απειλή” για την ασφάλεια της χώρας. Σε τηλεφωνική σύσκεψη 40 λεπτών με τον Trump, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσουν την κατάσταση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνυμα Τραμπ σε Βόρειο Κορέα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» – Ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση;

Απειλές από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Προειδοποίηση για το Γκουάμ ο πύραυλος πάνω από την Ιαπωνία

Τραβάνε το αφτί του Κιμ οι Κινέζοι – Αντιδράσεις του Πεκίνου για τον πύραυλο