Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα -Σχέδιο εκκένωσης με πλωτά μέσα!

Κόλαση στα Κύθηρα! Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής, λίγο μετά τις 11. Αυτήν την ώρα, η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη και ήδη εκκενώθηκαν οικισμοί. Όπως μετέδωσε ο ALPHA, πλωτά μέσα είναι σε επιφυλακή για σχέδιο εκκένωσης!

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό.

Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος στα Κύθηρα καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πιτσινάδες εξαιτίας των αναζωπυρώσεων από τους ισχυρούς ανέμους.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχουν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος Καναντέρ.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ η πυρκαγιά πέρασε στο λόφο Μερμηγκάρι, ενώ ο Δήμαρχος των Κυθήρων ζήτησε επισήμως από το Υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλοί οικισμοί που πρέπει να προστατευτούν, είναι μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς και αρκετά τα μέτωπα δυτικά του νησιού» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι και το ανάγλυφο δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της πυροσβεστικής.

«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη» εκτίμησε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης που βρίσκεται στην περιοχή. «Είναι πολλά τα μέτωπα, η σημερινή εικόνα είναι πολύ χειρότερη από τη χθεσινή» ανέφερε δε.

Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης.

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Πηγές της Πυροσβεστικής διευκρίνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την απόφαση για εκκένωση κατοικημένης περιοχής τη λαμβάνει ο δήμαρχος και όχι κάποιος εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λόγω των αυξημένων αναγκών για νερό στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, θα υπάρξουν το απόγευμα Σαββάτου σχεδόν σε όλους τους οικισμούς του νησιού διακοπές υδροδότησης.

Φωτιά στα Βουρβιανά Αμφιλοχίας

Φωτιά ξέσπασε στις 13:20 το μεσημέρι του Σαββάτου και στην περιοχή Βουρβιανά Αμφιλοχίας.

Το σημείο είναι δύσβατο και η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν ένα καναντέρ, ένα πετζετέλ και 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο.

Διαβάστε επίσης: Σέρρες: Τα αμπέλια έκρυβαν μεγάλη χασισοφυτεία