Σε τραγική κατάσταση τα Κύθηρα – Εκκενώνεται και το μοναστήρι της Παναγιάς

Οι αρχές έδωσαν εντολή για εκκένωση της Παναγιάς της μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα, ενώ σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι που ζητούν την αποστολή εναερίων μέσων, καθώς η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη!

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται και με πέντε οχήματα του στρατού και επιπλέον 8 οχήματα της πυροσβεστικής σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Την Πυροσβεστική απασχολούν δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην περιοχή Δόκανα και το άλλο στην περιοχή Σταβιάνικα.

Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν 83 πυροσβέστες με 30 οχήματα και επιπλέον 84 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 3 canadair και ένα ελικόπτερο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο πρώτος, πρόχειρος, απολογισμός από το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτόν έχουν ήδη καεί 20.000 στρέμματα!

Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες, τόνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ. «Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος, θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά», συμπλήρωσε. Το μέτωπο της φωτιάς αυτή την ώρα έχει μήκος 6 χιλιόμετρα, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας.

«Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα», σημείωσε ο κ. Καπάκης.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε επισημάνει ότι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης.

 

Αποστόλου: Όλος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης στη μάχη

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου​, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου, ο οποίος σε λίγη ώρα θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ο κ. Χαρχαλάκης ανέφερε ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σημείωσε όμως ότι κανένας δεν κοιμήθηκε, καθώς υπήρχε ο φόβος.

«Δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», σημείωσε ο ίδιος.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, αλλά και μελίσσια. Στην περιοχή Αρωνιάδικα, η φωτιά έκαψε στάβλους και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο: Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Μενίδι