Στέγνωσε η αγορά: Τα φέσια του κράτους στους ιδιώτες έφτασαν τα 7 δις ευρώ!

Χρήστος Σταϊκούρας

Εσωτερική στάση πληρωμών έχει κηρύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στεγνώνοντας την αγορά, επισημαίνει ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα πραγματικά χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, αναφέρει, τονίζοντας ότι στα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά εκκρεμών υποχρεώσεων, όπως συντάξεις και επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει:

«Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκάλεσε ασφυξία στην πραγματική οικονομία, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδυνατεί να επανεκκινήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Οφειλές που παραμένουν σταθερά υψηλές, στα 5,1 δις ευρώ, πολύ υψηλότερες από το τέλος του 2014 (+34%), οπότε και ανέρχονταν στα 3,8 δις ευρώ, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα συνοδευτικά κείμενα της δεύτερης αξιολόγησης, στην πραγματικότητα οι οφειλές του Δημοσίου αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ, καθώς στα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά εκκρεμών υποχρεώσεων (π.χ. συντάξεις και επιστροφές Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α.).

Η πλήρης αποπληρωμή τους συνεχώς μετατίθεται χρονικά για το απώτερο μέλλον, απόδειξη της κυβερνητικής ανευθυνότητας. Κι αυτό πλέον θα γίνει με δυσμενέστερους όρους.

Μόλις 1,6 δις ευρώ από τη δόση, και μάλιστα τμηματικά, θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή τους, ενώ το Δημόσιο έχει πλέον την υποχρέωση, όπως καταγράφεται – για πρώτη φορά – στο τέταρτο Μνημόνιο, να συμβάλει με ίδιους πόρους (με υψηλή αναλογία 1/2 έναντι των δόσεων του δανείου).

Αποδεικνύεται έτσι, για μία ακόμη φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πολύ εύκολα επιβάλλει φόρους και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της και έχει κηρύξει “εσωτερική στάση πληρωμών”, στεγνώνοντας την αγορά».

Διαβάστε επίσης: Με καθυστέρηση δυο μηνών θα ξεκινήσει η λειτουργία της «φορολογικής αστυνομίας»!