Στόχος εμπρηστών η Ζάκυνθος: Η πύρινη λαίλαπα καίει για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είναι παραδομένα στις φλόγες τα πανέμορφα δάση της ορεινής Ζακύνθου, με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πεύκων, αλλά και ελαιοκαλλιεργειών και στάβλων με ζώα.

Τελευταία ενημέρωση 19:30

Σε ύφεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στις Μαριές, με τις ελπίδες των αξιωματικών της Πυροσβεστικής να μεγαλώνουν, ως προς την πορεία και την εξέλιξη της κατάστασης. Ο κίνδυνος για το χωριό έχει απομακρυνθεί μεν ωστόσο παραμένουν όλοι σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, στις εναλλαγές χλωρής και καμένης βλάστησης σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με την “Ημέρα της Ζακύνθου”.

Οι αναζωπυρώσεις άλλωστε αποτελούν, δυστυχώς, μόνιμη απειλή. Νωρίς το απόγευμα κόπασαν και οι μέτριοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση απόψε το βράδυ και αύριο.

Η Πυροσβεστική πάντως μιλάει καθαρά πλέον για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

Νωρίτερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετώπιζε, τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή των Μαριών, με όλη τη δύναμη της να βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα. Στόχος ήταν να τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο έως το βράδυ, για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι τον χθεσινό εφιάλτη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εικόνα είναι καλύτερη από το πρωί στο νησί, καθώς με το πρώτο φώς της ημέρας επιχειρούν 5 αεροπλάνα τύπου Canadair, 4 ελικόπτερα, 3 μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα, μόνο στην περιοχή των Μαριών.

Ακόμα, πριν λίγη ώρα έφτασαν στη Ζάκυνθο 15 οχήματα με 60 άντρες από την ανατολική Θράκη και την Μακεδονία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών στις Μαριές, με τους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες να έχουν αναπτύξει μια ασπίδα μπροστά από τα σπίτια για να τα προφυλάξουν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ οι φλόγες, που έκαιγαν τα γύρω πεύκα, έφταναν σε ύψος τα 8 μέτρα.

Περίπου στις 23:30 χθες το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια και περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικήσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Στην Ζάκυνθο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι – Άνω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις φλόγες ξανά η Ζάκυνθος! (upd)

Σε πύρινο κλοιό με αναζωπυρώσεις η Ζάκυνθος- Εξαφανίστηκαν οι εμπρηστές!

Έβαλαν στο «μάτι» την Ηλεία: Νέα μεγάλη φωτιά, απειλούνται χωριά