Συνεχίζεται η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο -«Μας άφησαν μόνους» καταγγέλλουν οι κάτοικοι (pics & video)

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο που το Σάββατο απείλησε τα χωριά Αναφωνήτρια και Μαριές. Το πρωί της Κυριακής οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς, μετά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν με τις φλόγες.

Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και στόχος είναι μέσα στην ημέρα να σβήσει και να ελέγχεται απόλυτα από την Πυροσβεστική.

«Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη εικόνα. Είμαστε όμως καλύτερα από χθες το βράδυ. […] Δεν κινδυνεύει κανένα χωριό» είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Το ευτυχές είναι πως στο νησί σήμερα δεν πνέουν τόσο ισχυροί άνεμοι, ενώ ήδη με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα κατάσβεσης ενώ αναμένεται να φτάσουν στο νησί κλιμάκια από όλη την χώρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι κάτοικοι του χωριού Μαριές πέρασαν μια δύσκολη νύχτα αφού οι φλόγες έκαιγαν περιμετρικά του χωριού. Αυτή την ώρα, έχουν καταμετρηθεί επτά μέτωπα φωτιάς σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό στις Μαριές, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά.

«Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν 76 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 22 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος την προσπάθεια πυρόσβεσης συνδράμουν ένα ελικόπτερο μαζί με δύο μικρά αεροσκάφη τύπου PZL.

Αργά το βράδυ με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο έφτασαν στη Ζάκυνθο, από την ηπειρωτική χώρα, 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν στην Ζάκυνθο, ενισχύσεις με πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες, ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι φλόγες απείλησαν το χωριό Αναφωνήτρια και οι κάτοικοι ήταν έτοιμοι να εκκενώσουν τον οικισμό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στην Αναφωνήτρια κάηκαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιόδεντρα και ένα κατάστημα.

Οι φλόγες με ύψος πάνω από 20 μέτρα δεν άφηναν περιθώρια για περισσότερη καθυστέρηση και έτσι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και οι ίδιοι βρεθούν σε κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: «Κόλαση» στη Ζάκυνθο! (upd – pics & video)