Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ραχόι με επίκεντρο την τρομοκρατία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι “για την κατάσταση των θυμάτων, τις συνθήκες των επιθέσεων” στην Καταλονία και “την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

“Οι αρχές των δύο χωρών μας είναι σε στενή επαφή για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση”, προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν μια νέα αποτίμηση της κατάστασης σε 48 ώρες.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας, που στέκεται στο πλάι τις Ισπανίας σε αυτή την τραγική δοκιμασία και είναι έτοιμη να της προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να την αντιμετωπίσει.” Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δεσμεύθηκε επίσης για “μέγιστη και πλήρη συνεργασία” της Γαλλίας.

Νωρίτερα, η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία έπειτα από τις επιθέσεις στην Καταλονία, όπου πολλοί Γάλλοι τραυματίστηκαν από αυτοκίνητα που έπεσαν πάνω στο πλήθος, στη Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έρευνα για “απόπειρα δολοφονιών σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση ανατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) και στην Κεντρική Διοίκηση της Δικαστικής Αστυνομίας (DCPJ)”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, τουλάχιστον 26 Γάλλοι τραυματίστηκαν, περισσότεροι από δέκα από τους οποίους σοβαρά, μόνο στην επίθεση χθες το απόγευμα στη Βαρκελώνη.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσε τουλάχιστον 14 θανάτους και 130 τραυματίες. Γάλλοι ερευνητές ξεκίνησαν επίσης έρευνα για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα στην Καμπρίλς, μια τουριστική πόλη 120 χλμ. νότια της Βαρκελόνης, κάτι που σημαίνει πως και στην επίθεση αυτή υπήρξαν θύματα από τη Γαλλία. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν από ένα Audi A3 το οποίο έπεσε πάνω στο πλήθος, λίγο μετά τα μεσάνυκτα τοπική ώρα, στην παραλιακή λεωφόρο.

Οι πέντε επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο, που έφεραν ψεύτικες ζώνες εκρηκτικών, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη για την επίθεση στην Καμπρίλς, όμως η ισπανική αστυνομία πιστεύει πως συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντοκουμέντο – Η εκτέλεση του τρομοκράτη από τους αστυνομικούς στην Καμπρίλς (video)

Το πρόσωπο του τρόμου – Αυτός ο 17χρονος αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη

Επτάχρονο αγοράκι αγνοείται μετά το «χτύπημα» στη Βαρκελώνη

Στους 14 ο αριθμός των νεκρών από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία