Τραβάνε το αφτί του Κιμ οι Κινέζοι – Αντιδράσεις του Πεκίνου για τον πύραυλο

Με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά η Κίνα μια «αντίδραση» μετά τη χθεσινή εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Πεκίνο λίγες ώρες αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε «έντονα» κι ομόφωνα την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Το Πεκίνο, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, «βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.

Ωστόσο ο Ουάνγκ δεν διευκρίνισε αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας.

Αν και η Κίνα στηρίζει διπλωματικά τη Βόρεια Κορέα και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, το Πεκίνο «φυσικά δεν εγκρίνει» την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέφερε πλήγμα στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», τόνισε.

«Υπάρχει και μια άλλη σημαντική πλευρά, κι αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε στην αναζήτηση μιας διπλωματικής και ειρηνικής λύσης στο πυρηνικό πρόβλημα στη χερσόνησο», επέμεινε ο Ουάνγκ.

Ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή του για «εξαμερείς συνομιλίες» (μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας), που έχουν διακοπεί από το 2009 και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να αποφύγουν κάθε μέτρο που θα συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα Τραμπ σε Βόρειο Κορέα: «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» – Ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απειλές από τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Προειδοποίηση για το Γκουάμ ο πύραυλος πάνω από την Ιαπωνία

ΑΚΟΜΑ: Στους 18 οι νεκροί από τον τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, χιλιάδες οι άστεγοι (pics)