Φιλιππίνες: Παλλαϊκή διαμαρτυρία σε κηδεία εφήβου που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομίας (pics)

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην κηδεία του εφήβου που σκοτώθηκε από την αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα, μετατρέποντας την επικήδεια πομπή στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση κατά του αιματηρού πολέμου εναντίον των ναρκωτικών που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Ο φόνος του Κίαν Λόιντ ντε λος Σάντος έχει επιστήσει την προσοχή στις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία των Φιλιππίνων εκτελεί συστηματικά ανθρώπους που πιστεύει ότι είναι χρήστες ή διακινητές ναρκωτικών, μια κατηγορία την οποία οι αρχές διαψεύδουν.

Καλόγριες, ιερείς και εκατοντάδες παιδιά που φώναζαν «δικαιοσύνη για τον Κίαν, δικαιοσύνη για όλους», συμμετείχαν στην επικήδεια πομπή από την εκκλησία ως το νεκροταφείο όπου ενταφιάστηκε ο 17χρονος.

Ο πατέρας του Σάλντι εκφώνησε μια μικρή ομιλία στη διάρκεια της λειτουργίας για να υπερασπιστεί την αθωότητα του γιού του και να εκφράσει την αγανάκτησή του για τη στάση της αστυνομίας. «Δεν έχουν καρδιά; Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες, πρέπει να πάνε», δήλωσε.

Αστυνομικοί με πολιτικά τράβηξαν τον ντε λος Σάντος σε ένα σκοτεινό, γεμάτο σκουπίδια σοκάκι στη βόρεια Μανίλα, προτού τον πυροβολήσουν στο κεφάλι και αφήσουν εκεί το πτώμα του, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δηλώσεις των οποίων επιβεβαιώνονται από τις εικόνες του κλειστού συστήματος παρακολούθησης.

Οι αστυνόμοι απάντησαν ότι έδρασαν ευρισκόμενοι σε νόμιμη άμυνα, καθώς ο ντε λος Σάντος άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους.

Οι γονείς και οι δικηγόροι του εφήβου έχουν καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία εναντίον των τριών αστυνομικών. Αν γίνει δεκτή, θα είναι η τρίτη μήνυση που υποβάλλεται από πέρυσι κατά της αστυνομίας για τον αιματηρό πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών που έχει ξεκινήσει ο Ντουτέρτε.

Εδώ και έναν χρόνο χιλιάδες Φιλιππινέζοι έχουν δολοφονηθεί, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκφράζουν την αγανάκτησή τους και τις δυτικές κυβερνήσεις την ανησυχία τους.

Το φέρετρο του Κίαν πέρασε από έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο πάνω σε ένα φορτηγάκι, το οποίο σε κάθε πλευρά του ήταν καλυμμένο με ύφασμα πάνω στο οποίο είχαν γράψει: «Τρέξε, Κίαν, τρέξε» και «Σταματήστε τους φόνους». Οι διερχόμενοι οδηγοί κόρναραν σε ένδειξη υποστήριξης.

«Είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο και έχουν αγανακτήσει από την ατιμωρησία που επικρατεί σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρενάτο Ράιες, γενικός γραμματέας της αριστερής οργάνωσης Μπαγιάν (Έθνος). «Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την πλήρη απουσία λογοδοσίας στην αστυνομία».

Ένα μέλος της Rise Up, μια ένωση οργανώσεων της Μανίλας που συνδέονται με την εκκλησία και είναι αντίθετες στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, δήλωσε στο Reuters ότι οι οικογένειες περίπου 20 θυμάτων συμμετείχαν στην επικήδεια πομπή.

Η πλειονότητα των Φιλιππινέζων στηρίζει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και ο Ντουτέρτε παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής, παρά τα ερωτήματα που έχουν αρχίσει να εγείρονται μετά τον θάνατο του ντε λος Σάντος, ο οποίος σημειώθηκε σε μια εβδομάδα κατά την οποία αυξήθηκαν ραγδαία οι φόνοι στο Λουσόν, το κεντρικό νησί των Φιλιππίνων.

 

Διαβάστε επίσης: Δήλωση – σοκ από Γκάμπριελ: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου ψυχρού πολέμου»