Ψυχρολουσία από Μέρκελ: “Όχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους”

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο «κλασικό κούρεμα» για το ελληνικό χρέος, ανάλογου τύπου με αυτό που έλαβε χώρα με το PSI, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο το ελληνικό αίτημα. 

«Ένα κούρεμα χρέους με την κλασική έννοια ούτως ή άλλως απαγορεύεται από τους κανόνες του Ευρώ, δεν μπορεί να γίνει εντός της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF) και το κοινό τηλεοπτικό πρόγραμμα Phoenix των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων ARD και  ZDF.

Και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πολύ μεγάλες ελαφρύνσεις κι ότι αν χρειαστούν κι άλλες θα πρέπει να συζητηθούν το 2018 (το επόμενο καλοκαίρι λήγει το πρόγραμμα βοήθειας) ή το 2019.

Η Μέρκελ υπεραμύνθηκε της επιβολής όρων για μεταρρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα για περαιτέρω βοήθειες. Η Ελλάδα, είπε, συμφώνησε να κάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις και θα τηρήσει, ελπίζουμε, τις δεσμεύσεις της.

«Ούτε η υπερβολική επιείκεια βοηθά τις υπερχρεωμένες χώρες, γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα τόσο σκληρά. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξή της, η οποία μεταδόθηκε χθες.

Και πρόβαλε ως παράδειγμα την Ισπανία και την Ιρλανδία, οι οποίες κατάφεραν να επιστρέψουν στο δρόμο της ανάπτυξης μετά από σκληρά προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης: Σε στρατιωτικές ασκήσεις μετά τις απειλές Τραμπ καλεί το λαό ο Μαδούρο