Σπήλαιο στο Βιετνάμ οδηγεί σε έναν άγνωστο υπόγειο κόσμο ανυπέρβλητης ομορφιάς (Εικόνες)

Είναι γνωστό με το όνομα Hang Son Doong και είναι το μεγαλύτερο γνωστό σπήλαιο στον κόσμο.

Το 1991, ένας χωρικός ανακάλυψε μια είσοδο σπηλιάς που δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ στο Εθνικό Πάρκο Phon Nha-ke Bag. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια “πύλη” που οδηγούσε σε έναν εντελώς νέο και άγνωστο κόσμο, σύμφωνα με το thenativepeople.net.

O Ho Khanh περνούσε εβδομάδες μέσα στις ζούγκλες του Εθνικού Πάρκου Phong Nha-Ke Bang, ψάχνοντας για τρόφιμα και ξυλεία προσπαθώντας να κερδίσει τα προς το ζην.

Το 1990, ενώ βρισκόταν για κυνήγι, ο Ho Khanh σκόνταψε σε ένα άνοιγμα σε έναν ασβεστολιθικό βράχο και πήγε για να το ερευνήσει.

Καθώς πλησίασε, παρατήρησε ότι τα σύννεφα ξεχύνονταν από την είσοδο και μπορούσε να ακούσει τους ήχους από έναν ποταμού που έτρεχε από κάπου μέσα στο σπήλαιο.

Ένιωθε επίσης και ένα ισχυρό ρεύμα αέρα που φυσούσε από το σπήλαιο και έτσι αποφάσισε να μπει πιο βαθιά στο σπήλαιο. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του λίγες μέρες αργότερα, είχε όμως ξεχάσει την ακριβή θέση της εισόδου στο σπήλαιο.

Ταυτόχρονα σχεδόν, δύο μέλη της Βρετανικής Εταιρείας για την Έρευνα των Σπηλαίων (BCRA), Howard και Deb Limbert, βρίσκονταν στο εθνικό πάρκο σε εξερευνητική αποστολή στην περιοχή. Εκεί βρήκαν τον Ho Khanh και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αυτός τους ανέφερε ότι είχε βρει μια σπηλιά με σύννεφα και ένα εσωτερικό ποτάμι.

Ο Howard και ο Deb ενθουσιάστηκαν και παρότρυναν τον χωρικό να προσπαθήσει να ξαναβρεί το σπήλαιο. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, άρχισαν να σκέφτονται ότι αυτό το αόρατο σπήλαιο θα μπορούσε να παραμείνει χαμένο στη ζούγκλα για πάντα.

Το 2008, ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση τροφής, ο Ho Khanh εντόπισε πάλι το “μυστήριο” άνοιγμα. Αυτή την φορά δεν ξέχασε το μονοπάτι και το 2009 οδήγησε τον Howard, τον Deb και μια ομάδα επαγγελματιών σπηλαιολόγων και ειδικών στο σπήλαιο σε μια πρώτη αποστολή να εισέλθουν σε αυτό. Αργότερα το σπήλαιο ονομάστηκε Hang Son Doong ή αλλιώς “Το σπήλαιο του βουνού με το ποτάμι” (Mountain River Cave).

Αλλά δεν ήταν έτοιμοι να δουν τέτοιες υπέροχες εικόνες εκεί κάτω. Όπως χαρακτηριστικά είπαν: “Είναι μια “πύλη” σε έναν εντελώς νέο κόσμο!”

Για να κατέβουν κάτω οι σπηλαιολόγοι, χρειάστηκαν ένα σχοινί 80 μέτρων.

Το Hang Son Doong έχει μήκος πάνω από 5χλμ, με τμήματα του να φτάνουν τα 200 μέτρα σε ύψος και τα 150 μέτρα σε πλάτος.

Είναι αρκετά μεγάλο που έχει δικό του ποτάμι, ζούγκλα και δικό του κλίμα βέβαια. Η μικροσκοπική ζούγκλα της σπηλιάς φιλοξενεί νυχτερίδες, πουλιά, πιθήκους και άλλα.

Το Hang Son Doong έχει “σκαλισθεί” από τον ποταμό Rao Thuong καθώς “τρώει” τον ασβεστόλιθο, σχηματίζοντας την τεράστια σήραγγα κάτω από τα Ανναμιτικά βουνά.

Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίκτες φτάνουν μέχρι και τα 80 μέτρα, και είναι από τους μεγαλύτερους που πιο εντυπωσιακούς που μπορεί να συναντήσει κανείς σε σπήλαιο.

Ορισμένοι από τους πιο σπάνιους βράχους στον κόσμο βρίσκονται επίσης μέσα στο Son Doong.

Ο ποταμός σχηματίζει και μικρούς κολπίσκους με την δική τους αμμώδη “παραλία”.

Το σπήλαιο είναι μέρος ενός τεράστιου συμπλέγματος 150 περίπου σπηλαίων στα Ανναμιτικά Όρη, με πολλά από αυτά να μην έχουν ακόμη ερευνηθεί.

Με συνολικό όγκο 38,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το σπήλαιο Son Doong ξεπερνά το Deer Cave στη Μαλαισία και θεωρείτε πλέον το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα ανακάλυψη! Αυτός είναι ο άγνωστος συγγενής του ανθρώπου

Ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση για τη χρήση των βράχων στα Μετέωρα

Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο κοινός πρόγονος ανθρώπου και πιθήκου! – Έζησε πριν 13 εκατ. χρόνια