Home News Σκληραίνει η κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας: Απερρίφθη νέο αίτημα του Ερντογάν

Σκληραίνει η κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας: Απερρίφθη νέο αίτημα του Ερντογάν

Η στάση της Γερμανίας να απορρίψει το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που μένουν στην χώρα, σε συνδυασμός με την αναφορά της Μέρκελ για να σταματήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, προκάλεσαν τη μήνιν της τελευταίας.

Οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τούρκος υπουργός με αυτό τον τρόπο απάντησε στην καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι είναι σαφές πως η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ενωση και ότι θα εγείρει το θέμα στους ευρωπαίους ομολόγους της.

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Το διάχυτο εκνευρισμό της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας προκάλεσε η τελευταία εξέλιξη με την Γερμανία η οποία απέρριψε το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των οπαδών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που μένουν στην χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης είναι ο «ιθύνων νους» πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του περασμένου έτους στη γειτονική χώρα.

Την αποκάλυψη του τουρκικού αιτήματος έκανε στις 2 Σεπτεμβρίου το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο τονίζει πως η απόρριψη του αιτήματος από την γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών μετά και την δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την 1η Σεπτεμβρίου, πως η Γερμανία θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στην κράτηση δύο ακόμα Γερμανών πολιτών στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ήδη απορρίψει το σχετικό αίτημα της Τουρκίας για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων μελών της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζουν στην Γερμανία από τον Ιούνιο, λέγοντας στην Άγκυρα πως δεν υφίσταται νομική βάση για την αρμόδια εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας BaFin, να ελέγξει το κίνημα του Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με το Spiegel, στις 31 Αυγούστου οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Γερμανούς πολίτες με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου έτους.

Οι δύο Γερμανοί, τουρκικής καταγωγής, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Αττάλειας ως μέλη της οργάνωσης FETÖ. Συνολικά στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 12 Γερμανοί πολίτες για πολιτικούς λόγους ενώ οι τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα.

Διαβάστε επίσης: Σοκαριστικό βίντεο: Καύσιμα με φωτιά «λούζουν» θεατές σε αγώνα αυτοκινήτων!

 

 

Exit mobile version