Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας για τη ρύπανση στο Σαρωνικό – Τεράστια η περιβαλλοντική ζημιά

Σε συναγερμό έχει τεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ρύπανση στο Σαρωνικό καλώντας σε έκτακτη σύσκεψη  προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Στην ενημέρωση, που αφορούσε τις περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή, συμμετείχαν οι γγ του υπ. Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευρά αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το απόγευμα, κομμάτια πετρελαιοκηλίδας παρουσιάστηκαν κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας όπου η δυσοσμία είναι έντονη.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης και ο περιφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Με έγγραφο που απέστειλε το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και τα μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας).

 

Διαβάστε επίσης: