Ανδρουλάκης για Γερμανία: Κυβέρνηση «Τζαμάικα» δεν ωφελεί το ελληνικό ζήτημα

Ανδρουλάκης

«Πολύ άσχημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τη Δημοκρατική Παράταξη, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ», τονίζοντας ότι μία κυβέρνηση «Τζαμάικα» δεν ωφελεί το ελληνικό ζήτημα

«Ο νέος συνασπισμός που διαφαίνεται, ο συνασπισμός “Τζαμάικα”, Φιλελευθέρων, Πράσινων και της κας Μέρκελ έχει πιο αντιευρωπαϊκό βάρος. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο φιλοευρωπαϊκή όσο ήταν με τη συμμετοχή του SPD, όπως επίσης για τα ελληνικά ζητήματα, οι θέσεις που έχουν εκφραστεί κατά την προεκλογική περίοδο από τους Φιλελεύθερους ειναι παρά πολύ αρνητικές και σε σχέση με το χρέος αλλά και σε σχέση με το Grexit. Ακόμη και για τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης εξέφρασαν ηχηρές αντιδράσεις», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Η κα Μέρκελ πλήρωσε περισσότερο τη συγκυβέρνηση με μεγαλύτερη πτώση. Φαίνεται ότι όσοι παίρνουν προοδευτικές ιδέες -κι η θέση της κας Μέρκελ ήταν μία προοδευτική θέση- το πληρώνουν. Διότι υπάρχει μια στροφή στο συντηρητισμό στους ευρωπαϊκούς λαούς, λόγω της οικονομικής κρίσης κι αν στη Γερμανία, που πέρασε με το χάδι την οικονομική κρίση έχουν αυτές τις αντιδράσεις, φαντάζεστε τα υπόλοιπα κράτη».

Αναφερόμενος στην υποχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. «Αλλού επιταχύνεται, όπως έγινε στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση κι αλλού γίνεται με αργούς ρυθμούς. Για ένα λόγο συμβαίνει αυτό: Ό,τι πέτυχαν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας το πρώτο μισό του 20ου αιώνα σε επίπεδο κρατών, να υπάρχει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δίνει ευκαιρίες σε όλους, ένα κράτος αξιοκρατίας, δεν κατάφεραν να το πετύχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία ενιαία αγορά, ένα νόμισμα χωρίς, όμως, πολιτικά εργαλεία για να αντιμετωπίζονται μεγάλες ανισότητες», σημείωσε.

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ότι «η διακρατική Ευρώπη θα είναι εσαεί γερμανική Ευρώπη διότι είναι το πιο ισχυρό κράτος με την πιο ισχυρή επιρροή. Η Ευρώπη, η ενιαία πολιτικά, θα είναι η Ευρώπη των λαών διότι θα μπορούμε όλοι με την ψήφο μας να διαμορφώσουμε τα πολίτης κι οικονομικά δεδομένα. Αυτό τώρα δεν συμβαίνει. Περιμέναμε όλοι πότε θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές για να προκληθούν εξελίξεις αντί να περιμένουμε πότε θα γίνουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι ευρωεκλογές, για να προκληθούν».

Για την Κεντροαριστερά
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να υπονομεύσει το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη».

Ερωτώμενος για την εκλογική διαδικασία ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί η παράταξη στα μικρά θέματα. «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, κι αυτή είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής παράταξης. Κι ας πάνε οι εκλογές λίγες μέρες μετά. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ή να υπονομεύσει το εγχείρημα αυτό για κάτι τόσο μικρό. Η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι ότι πριν από τις επόμενες εκλογές να υπάρξει ένα ενιαίο σχήμα, μία ηγεσία, θεσμικό όργανο που θα προκύψει από το ιδρυτικό συνέδριο κι ένα προοδευτικό πρόγραμμα. Για να τελειώνουμε μ’ αυτόν τον μικρό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ».

Σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν διακυβεύεται αυτό το ζήτημα. «Δεν την αναλαμβάνει καμία εταιρεία. Τώρα διακυβεύεται το απλό online σύστημα, δηλαδή να είναι διασυνδεδεμένα όλα τα τμήματα και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι το minimum. Στηρίζω την επιτροπή Αλιβιζάτου, να βρεθεί μία λύση και να γίνουν οι εκλογές με απόλυτη διαφάνεια», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κικίλιας: «Ο Τσίπρας είναι όμηρος του Καμμένου και του Κουρουμπλή»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κασιδιάρης: «Φερέφωνα Μαρινάκη και Σαββίδη η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ»

ΑΚΟΜΑ: Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μέρκελ για τη νίκη στις εκλογές – Τι της έγραψε