Αποκάλυψη: Στα μέσα του 2018 η πρόταση Νίμιτς για το σκοπιανό

Πρόταση Νίμιτς για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος την επόμενη άνοιξη ή το πολύ μέχρι τα μέσα του 2018 αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου επιστρέφοντας στα Σκόπια από τη Νέα Υόρκη που συμμετείχε στην Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Όλα θα κριθούν βεβαίως από το εάν θα ξεπεράσει επιτυχώς τον σκόπελο των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου ο κ. Zaev, ή η χώρα θα κυλήσει και πάλι στη δίνη της πολιτικής κρίσης, που θα καθιστά απαγορευτική κάθε συζήτηση για το όνομα.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και ο κ. Zaev επιβεβαιωθεί, καθώς ήδη φαίνεται ότι υπάρχουν κινήσεις για «ομαλοποίηση» των σχέσεων που θα διευκολύνουν το κλίμα για τη διευκόλυνση της αποστολής Νίμιτς, ανακύπτει και ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Zaev προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα («μακεδονικής») ταυτότητας, αποκάλυψε όμως ότι αυτή η πρόταση Nimitz θα συνδεθεί με τις συζητήσεις της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ε.Ε..

Δεν είναι τυχαίο ότι για το Μάιο του 2018 προγραμματίζεται μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί μάλιστα στη Σόφια, καθώς η Βουλγαρία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το α’ εξάμηνο του 2018.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Donald Tusk, θα προτείνει αυτή τη Συνάντηση, στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, θέλοντας, όπως ο ίδιος είπε, να σταλεί το μήνυμα για την υψηλή θέση που έχουν τα Δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα της Ε.Ε..

Μετά την απογοήτευση που έχει προκαλέσει στα Δυτικά Βαλκάνια η ενασχόληση της Ε.Ε. με τα εσωτερικά της ζητήματα και με την υποχώρηση των σχεδίων διεύρυνσης, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι χώρες αυτές πρέπει να ξαναβρεθούν σε ευρωπαϊκή τροχιά, καθώς έτσι ενισχύεται και η Δημοκρατία στις χώρες αυτές αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική τους.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να επανακάμψει στα Βαλκάνια με κινήσεις τόσο στα Σκόπια όσο και στην Βοσνία και την Σερβία, κτυπά καμπανάκι στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Zaev αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με Έλληνες αξιωματούχους και δήλωσε ότι οι δυο χώρες εργάζονται για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ή να σχολιασθεί ως πρόκληση από τη δική μας πλευρά. Θέλουμε να βρεθούμε σε ένα φιλικό κλίμα για όταν έρθει η στιγμή να αρχίσουμε συνομιλίες για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου και σοβαρού προβλήματος».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η «Μακεδονία» πρέπει να προετοιμασθεί γιατί η επίλυση του προβλήματος θα προσφέρει αυτομάτως την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συγχρόνως θα ανοίξει αμέσως διάπλατα τις πόρτες για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πάντως, οι δυο διαπραγματευτές, όπως είπε, «δεν εισήλθαν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Zaev επενδύει στο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη, μετά την εκλογή του και την ομαλοποίηση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια και όλοι περιμένουν τώρα τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο, ελπίζοντας ότι θα σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Zaev και θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Με δέλεαρ την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ο κ. Zaev ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την αντίδραση των εθνικιστών του κ. Gruevski και συγχρόνως ότι με την επίκληση του κινδύνου επιστροφής στην αβεβαιότητα και στην πολιτική κρίση, θα κερδίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων και η πίεση θα στραφεί στην Αθήνα.

Προς το παρόν πάντως έχουμε διαρροές στα ΜΜΕ, όπως αυτές για την μετονομασία του Αεροδρομίου των Σκοπίων, από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Μητέρα Τερέζα», που απλώς εξωραΐζουν την εικόνα και βελτιώνουν το κλίμα για την ΠΓΔΜ.

Στην Αθήνα (ως συνήθως) ακόμη δεν είδαμε τη μετονομασία και τη θεωρούμε δεδομένη, δυσχεραίνοντας απλώς την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η μετονομασία των αεροδρομίων, των δρόμων, των σταδίων, η τοποθέτηση αγαλμάτων και μνημείων που παραπέμπουν στο Μακεδονικό Βασίλειο είναι θέματα που απλώς προσέθετε όλα αυτά τα χρόνια στη «ζυγαριά» ο κ. Gruevski για να έχει διαπραγματευτικά όπλα όταν έρθει η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν έχει να προσφέρει κανένα απολύτως αντάλλαγμα για να «κερδίσει» τη μετονομασία αεροδρομίων, δρόμων, σταδίων, για το γκρέμισμα αλυτρωτικών αγαλμάτων και συμβόλων στα Σκόπια, τα οποία συνιστούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας…

Μόνο η επίλυση της διαφοράς για το όνομα με τρόπο που αποκλείει οριστικά κάθε είδους αλυτρωτισμό και περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο «Μακεδονία» που θα χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις, μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Μια συμφωνία την οποία θα εγγυηθεί (και την εφαρμογή της) το Σ.Α. του ΟΗΕ και η ίδια η Ε.Ε. και η εφαρμογή της σε ότι αφορά τη σκοπιανή πλευρά, θα διασφαλισθεί μέσω της υιοθέτησης και κατοχύρωσης της νέας ονομασίας από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης: Πεθαίνουν της πείνας στη Βενεζουέλα – Σοκαριστικά πλάνα (video)