«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» στο Μουσείο Ηρακλειδών

Στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, στο Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και στα δύο κτίριά του στο Θησείο, η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο. Οι κινεζικές επιστημονικές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν όλα τα πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, αστρονομία, γεωφυσική, βιολογία, γεωργική επιστήμη, ιατρική, φαρμακευτική, μηχανολογία κ.ά.

Η έκθεση εστιάζει σε 4 βασικές θεματικές ενότητες: Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της πρώτης χειράμαξας, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, κ.ά.

Τα εκθέματα υποστηρίζονται από βίντεο-εγκαταστάσεις, ενώ τα συνοδευτικά κείμενα των εκθεμάτων είναι τρίγλωσσα (ελληνικά-αγγλικά-κινεζικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Γίγαντες» 5000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κίνα (Βίντεο)

Ολόκληρο «νεκροταφείο» αρχαίων ναυαγίων βρέθηκε στην Μαύρη Θάλασσα (Βίντεο)

Μυστικό υπόγειο τούνελ βρέθηκε κάτω από την Πυραμίδα της Σελήνης στο Μεξικό (Εικόνες και βίντεο)