Μακρόν σε Τσίπρα: “Πρέπει να μιλήσουμε για έξοδο από την κρίση” – Τι είπαν στο μέγαρο Μαξίμου

«Σημαντική ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγα λεπτά πριν τις 4.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σήμερα είσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα από τη φυσική καταστροφή (του τυφώνα Ίρμα)», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον Γάλλο πρόεδρο να πετύχει τους στόχους του για τη χώρα του, αλλά και επιτευχθούν και οι στόχοι για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την αναγέννησή της.

«Αυτή είναι η ευκαιρία μας να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση, μετά και τις δικές σας μεταρρυθμίσεις» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. Για εκείνον, «η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος.

Στις 15:42 ο Γάλλος Πρόεδρος έφτασε με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου στη συνέχεια κάθισαν στις πολυθρόνες και προχώρησαν σε δηλώσεις on camera. Αρχικά είχαν μία σύντομη χαμηλόφωνη συνομιλία στα αγγλικά και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δηλώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του τυφώνα είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα είπε πως στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις καταστροφές και τα θύματα στις Γαλλικές Αντίλλες μετά από το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μέσω συνεργασίας θα κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. «Στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους νέους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις Ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση».

«Σημαντικό ορόσημο η επίσκεψή σου, για τις ελληνογαλλικές σχέσεις και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη από την κρίση», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε η ελληνική κρίση ήταν και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε «η χώρα μου υποφέρει από μια φυσική καταστροφή, που όμως έχει σαν αιτία την κλιματική αλλαγή και αυτόν δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα είπε «προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας γιατί πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη εκτός Γαλλίας».

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρασημοφόρησή του και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα – Πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις