Κάνει χιουμοράκι ο Θεοδωράκης: “Αν εκλεγώ μπορεί και να πω το κόμμα… Αχελώο!”

Σταύρος Θεοδωράκης

Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της κεντροαριστερά και προς όσους «φλερτάρουν με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ», ο Σταύρος Θεοδωράκης σε νέα συνέντευξή του επιμένει στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εξηγεί ότι για τον νέο φορέα «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις ούτε καν για το όνομα» και χαριτολογώντας λέει ότι ο ίδιος μπορεί να τον ονομάσει «Αχελώο», ενώ αν κερδίσει η Φώφη μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα «Δυνατός Ηλιος». Αν κερδίσει ο Γιώργος Καμίνης «Ωραία Αθήνα», αν κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης «Νέο ΠΑΣΟΚ» και αν κερδίσει ο Γιάννης Μανιάτης «Μεγάλος Μωριάς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές οι υποψήφιοι θα υποχρεωθούν να πουν συγκεκριμένα πράγματα, τονίζοντας ότι ο ίδιος το έκανε στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γκάζι και ότι ευελπιστεί το ίδιο να κάνουν και οι συνυποψήφιοί του. «Δεν κάνουμε καλλιστεία. Η πολιτική αντιπαράθεση θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο», τονίζουν.

Σε ότι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ότι για εκείνον είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει και αυτή η δυνατότητα πέρα από την κλασική κάλπη στην οποία θα μπορεί να προσέλθει ο καθένας. «Εχουμε πειστεί δηλαδή από τους ειδικούς ότι διασφαλίζονται και το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ηλεκτρονικής ψήφου. Υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν και δείχνουν μια φοβία, αλλά νομίζω ότι σύντομα θα το ξεπεράσουν. Η πίεση άλλωστε στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη. Οι νέοι ιδιαίτερα απαιτούν να έχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αυτή ξέρουν, αυτή εμπιστεύονται. Είναι δυνατόν να στερήσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης να ψηφίσουν; Δίνουμε μάχη στη Βουλή για να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Συγκρούστηκα σκληρά με τον κ. Τσίπρα που δεν ήθελε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια, και τώρα που είναι στα δικά μου χέρια θα σφυρίζω αδιάφορα;».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, πάντως, εξέφρασε την αντίθεσή του να γίνουν οι εκλογές ανήμερα του κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας δηλώνοντας ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων «να ψηφίσουν οι δρομείς. Να ψηφίσουν οι ποδηλάτες. Να ψηφίσουν όλοι αυτοί που προσπαθούνε συνεχώς για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Να ψηφίσουν οι απογοητευμένοι από τα κόμματα. Να ψηφίσουν και αυτοί που φλερτάρουν με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί νόμιζαν ότι δεν έχουν άλλη λύση. Αλίμονο αν αρκεστούμε στους κομματικούς. Θέλουμε στις κάλπες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτοί θα ξανακάνουν την παράταξη μεγάλη και όχι τα κομματικά κουκιά». Συμπλήρωσε δε ότι θα ψηφίσουν μέλη και φίλοι.

Στην ερώτηση «γιατί αυτό που δεν καταφέρατε με το Ποτάμι να το καταφέρετε ως ηγέτης ενός μεγαλύτερου κόμματος;», ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά: «Οι καλές ομάδες αποδίδουν καλύτερα σε μεγάλα γήπεδα. Στο ξερό και η Μπαρτσελόνα δυσκολεύεται. (γέλια) Τι δεν καταφέραμε όμως με το Ποτάμι; Πότε έχει ξανασυμβεί να γεννιέται ένα κόμμα από το μηδέν και σε λίγους μήνες να παίρνει 6,6%, έχοντας μάλιστα όλο το σύστημα απέναντί του. Από καναλάρχες και συντεχνίες μέχρι προμηθευτές του Δημοσίου… Ολους αυτούς που είχαν τότε γοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οσον αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά ότι «μετά τις εκλογές πρέπει να περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη. Και υπάρχει τρόπος. Σεβασμός στις αξίες -του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΚΙΔΗΣΟ, των Κινήσεων Πολιτών, των Μεταρρυθμιστών, των Οικολόγων, του Ποταμιού-, αλλά όχι μια συνομοσπονδία ηγετών. Ζωηρό, σύγχρονο κόμμα με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και δυνατό τιμόνι».

Τέλος, όσον αφορά στο ερώτημα με ποιο κόμμα θα επέλεγε να συνεργαστεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι αυτό θα γίνει ανάλογα με τη συγκυρία, με τα προβλήματα και «κυρίως ανάλογα με τις λύσεις που θα έχουμε μπροστά μας θα επιλέγουμε τους συμμάχους μας» για να διευκρινίσει όταν ερωτήθηκε «θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τον κ. Καμμένο στο πλευρό του κ. Τσίπρα;», ως εξής: «Θα αστειεύεστε βέβαια». Στην ερώτηση «προτιμάτε δηλαδή μια θέση στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη;», ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε πως «ένα νέο προοδευτικό κίνημα με σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντροαριστερούς, κεντρώους, οικολόγους θα πρωταγωνιστήσει, δεν θα είναι κομπάρσος να ψάχνει ένα πλευρό να στηριχθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωράκης: «Τα μνημόνια δεν φεύγουν με φωνές…»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πετρελαιοκηλίδα, δάνειο και Ελληνικό φέρνουν τον ανασχηματισμό – Ποια ονόματα «παίζουν»

ΑΚΟΜΑ: Κοτζιάς-Γκουτέρες: Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησής τους