“Καρφώνει” τον Κουρουμπλή η Κομισιόν: Εντός τριών ωρών η ανταπόκριση του EMSA

Σε διευκρίνιση που εκθέτει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή προχώρησε η Κομισιόν σχετικά με τη πολυτάραχη υπόθεση του Αγία Ζώνη 2.

Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινωνικής προστασίας σε ερώτηση για τη κινητοποίηση του ΕΜΣΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιας Ασφάλειας) δήλωσε πως η Επιτροπή δέχθηκε αίτημα από την κυβέρνησης μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς την 13η Σεπτεμβρίου και μόλις τρεις ώρες αργότερα ένα σκάφος τέθηκε στη διάθεση των ελληνικών αρχών.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπρόσωπο: «Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς την 13η Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε αίτημα κινητοποίησης της EMSA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιας Ασφάλειας) και τρεις ώρες αργότερα ένα σκάφος τέθηκε στη διάθεση των ελληνικών αρχών.

Στις 09:00 το πρωί της 13ης/9 η Κομισιόν πληροφορήθηκε ότι το σκάφος που τέθηκε στη διάθεση των ελληνικών αρχών είχε ξεκινήσει το έργο της απορρύπανσης».

Τι υποστήριξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Το πιο κοντινό πλοίο του EMSA στην Ελλάδα, εκτός από αυτό που ήταν στην Ελλάδα, βρισκόταν στη Μάλτα, εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας στις επικρίσεις για ολιγωρία από τις ελληνικές αρχές, σε ότι αφορά την έκκληση για συνδρομή στις προσπάθειες, από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, ο υπουργός επανέλαβε πως ήταν «ατυχία για τη χώρα μας», που η βύθιση του δεξαμενόπλοιου έγινε νύχτα και υποστήριξε πως το πλοίο της EMSA ήταν δεσμευμένο με άλλη σύμβαση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουρουμπλής, το πλοίο της EMSA που βρισκόταν στην Ελλάδα αποδεσμευόταν την Τρίτη, δηλαδή την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και η πρώτη κηλίδα στον Πειραιά. «Δεν φαινότανε αυτό το πράγμα την Κυριακή», είπε.

Το πλοίο από τη Μάλτα ταξίδευε με 10 κόμβους και θα χρειαζόταν τρεισίμισι ημέρες για να φτάσει στην χώρα μας καθώς «το πλοίο δεν είναι αεροπλάνο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν οι επαγγελματίες ψαράδες μπορούν να ξαναρχίσουν το ψάρεμα στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να «κάνουν λίγη υπομονή». «Το ατύχημα έγινε ξημερώματα Κυριακής στις 10 του μηνός και στις 12 υποβάλαμε αίτημα», συνέχισε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: «Η Ελλάδα έχει ένα τόσο υψηλό επίπεδο επιστημόνων»