Ξεκινάει η κατασκευή των πρώτων τειχών κατά μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ -Μεξικού (pics)

Την έναρξη κατασκευής οκτώ πρωτότυπων φραγμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό -βασική προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ- ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τέσσερα εξ’ αυτών θα κατασκευαστούν με σκυρόδεμα και τα υπόλοιπα με άλλα υλικά, όπως αναφέρει η αρμόδια Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων. Το σχέδιο προβλέπει την δοκιμαστική ανέγερση τείχους κοντά στο Σαν Ντιέγκο.

Εργάτες άρχισαν ήδη την κατασκευή, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, στην περιοχή Otay Mesa, μια από τις τρεις κύριες πύλες εισόδου στη μητροπολιτική περιοχή Σαν Ντιέγκο – Τιχουάνα.

Τα φράγματα αυτά θα έχουν ύψος έως εννέα μέτρα και μήκος έως 10 και η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα.

Αξιωματούχοι θα κρίνουν το τρίμηνο που θα ακολουθήσει την αποτελεσματικότητα των πρωτότυπων φραγμάτων και την ανθεκτικότητά τους στη διείσδυση με μικρά εργαλεία. Στο τελικό σχέδιο θα ενσωματωθούν κάμερες και αισθητήρες.

Κάθε πρωτότυπο φράγμα θα κοστίσει μέχρι 450.000 δολάρια, ποσά που θα προέλθουν από τα κρατικά ταμεία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία για το αρχικό ενάμιση δισ δολάρια που ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Κογκρέσο για την έναρξη κατασκευής του τελικού τείχους.

Στη διάρκεια της εκστρατείας του ο Τραμπ επέμενε ότι το λογαριασμό θα πληρώσει το Μεξικό.

Τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες επελέγησαν για την οικοδόμηση των πρωτοτύπων, αλλά το τελικό τείχος θα συνδυάζει πιθανότατα διάφορα χαρακτηριστικά από τα προτεινόμενα πρωτότυπα σχέδια.

Ο Τραμπ έχει πει ότι κάποια τμήματα του τείχους θα μπορούσαν να είναι see-through, ώστε να μην πέφτουν στα κεφάλια των Αμερικανών συνοροφυλάκων σάκοι με ναρκωτικά που θα εκτοξεύονται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Ενώ πρότεινε κάποια τμήματα να καλύπτονται με ηλιακά πάνελ.

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια προσπαθεί να εμποδίσει την ανέγερση του τείχους. Σε μήνυση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ υπερέβη τις αρμοδιότητές της παραβλέποντας τις διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλους νόμους.

Διαβάστε επίσης: Τρομακτικές περιγραφές για την τύφλωση και το ξεδόντιασμα του Αμερικανού στη Β. Κορέα