Σοκαριστική πρόταση του ΣΕΒ: Ζητάει να δουλεύουμε και μετά τη σύνταξη!

Απίστευτο και όμως πραγματικό… Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων με μιας απίστευτης εμπνεύσεως επιχειρηματολογία, που βασίζεται στη “γήρανση” του πληθυσμού, προτείνει οι συνταξιούχοι να μπορούν να εργάζονται κανονικά και μετά τη συνταξιοδότησή τους, υποσκάπτοντας με αυτόν τον τρόπο – εμμέσως πλην σαφώς – τη δυνατότητα των “απόμαχων της εργασίας” να μπορούν να ζουν με τις συντάξιμες αποδοχές τους!

Με την πρότασή του ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου” καθώς αποενοχοποιεί την ευθύνη του κράτους να παρέχει μια σεβαστή σύνταξη που να επιτρέπει στον συνταξιούχο να ζει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να εργάζεται…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, μαζί με τους ανέργους, μητέρες αλλά και ομάδες που αντικειμενικά δεν γίνεται να δουλέψουν (παιδιά), όσοι δεν δουλεύουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι διπλάσιοι απ’ όσους δουλεύουν.

Συγκεκριμένα, από τα 10,8 εκατ. πληθυσμού σήμερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είναι 806 χιλ., οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα 1,6 εκατ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κ.λπ. 1,3 εκατ. και οι συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας κ.λπ. 2,6 εκατ. (+150 χιλ. εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης).

“Το 2050, οι Έλληνες θα είμαστε 9 εκατ. περίπου, ένας στους τρεις θα είναι 65 ετών και άνω, και 300.000 θα είναι άνω των 90 ετών. Την ίδια χρονιά θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε έναν συνταξιούχο, γεγονός που σημαίνει ότι η όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση στη συνταξιοδότηση προϋποθέτει προσωπική αποταμίευση (για να συμπληρώνεται η πενιχρή σύνταξη) και καλή υγεία (για να αξιοποιούνται οι ευκαιρίες απασχόλησης)” αναφέρει στα συμπεράσματά του ο ΣΕΒ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις επόμενες δεκαετίες, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι: «Η αντιστροφή των δυσμενών δημογραφικών δεδομένων προϋποθέτει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων στην αγορά εργασίας, πολιτικές για επιλεκτική μεταναστευτική πολιτική καθώς και ενεργό γήρανση.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, υψηλή ζήτηση για απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται θα δημιουργήσουν ασυνέχειες στην αγορά εργασίας, καθώς και ανάγκες για διαφορετικό μίγμα εξειδικεύσεων των εργαζομένων».

Οι προτάσεις του ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ προβάλλει τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες είναι:

-επαναπατρισμός Ελλήνων της διασποράς (αναστροφή brain drain) και υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμένες δεξιότητες,

-στήριξη της ελληνικής οικογένειας με στόχο την αύξηση του ρυθμού γεννήσεων και

-ενεργός γήρανση ώστε να πάψει το συνταξιοδοτικό σύστημα να τιμωρεί συνταξιούχους που δουλεύουν, περικόπτοντας τη σύνταξή τους και ενθαρρύνοντας έτσι την παράνομη εργασία.

Επιβάλλεται, καταλήγει ο Σύνδεσμος, να αλλάξει η λανθασμένη πρακτική της υπερφορολόγησης των πάντων, που οδηγεί την οικονομική δραστηριότητα στη μαύρη οικονομία (φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, κλπ.).

Θα πρέπει να γίνει εθνικός στόχος μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών πρωτοβουλιών, ο πληθυσμός της χώρας να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030 ώστε να αναστραφεί υπέρ των νέων η κατανομή του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα που προτείνει για την ηγεσία του Αρείου Πάγου