Στη “φάκα” οι φοροφυγάδες – Ξεκίνησε η ανταλλαγή στοιχείων λογαριασμών εξωτερικού

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες.

Η προθεσμία ορίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ισχύει κατ΄εξαίρεση μόνο για φέτος, καθώς σύμφωνα με την απόφαση τα  Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην αρμόδια κατ’ ανάθεση αρχή του άρθρου 1 της απόφασης, το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους πλήθος πληροφοριών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως:

Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).

Καταθετικούς Λογαριασμούς.

Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.

Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.

Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Αρμόδια τμήματα της ΑΑΔΕ, που θα ενεργούν ως τμήματα διασύνδεσης, θα παραλαμβάνουν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία και θα τα διαθέτουν στις κεντρικές υπηρεσίες διασύνδεσης των άλλων κρατών-μελών και στην Επιτροπή.

Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης), τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Ειδικότερα ο κατάλογος των χωρών με τις οποίες πρόκειται να ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών εντός του 2017 έχει ως εξής:

Ανγκουίλα,
Αργεντινή,
Βερμούδες,
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι,
Νήσοι Κάιμαν,
Κολομβία,
Φερόες Νήσοι,
Γροιλανδία,
Γκέρνζι,
Ισλανδία,
Ινδία,
Νήσος του Μαν,
Τζέρζι,
Νότια Κορέα,
Μεξικό,
Μοντσεράτ,
Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα),
Νορβηγία,
Σεϋχέλλες,
Νότια Αφρική και
Νήσοι Τερκ και Κάικος.

Διαβάστε επίσης: Les Echos: «Παραμύθι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές»