Συγκλονιστικό βίντεο από την τεράστια οικολογική καταστροφή στο βυθό της Σαλαμίνας

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε αυτοψία που έκανε χθες σε μια από τις παραλίες της Σαλαμίνας που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, καταδεικνύοντας ότι είναι τεράστια η οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ και τη διαρροή μαζούτ.

Όπως λέει ο Θεόδωρος Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που έκανε την αυτοψία, στον βυθό έχει κατακαθίσει μια μάζα από πετρέλαιο ενώ στο νερό αιωρούνται κομμάτια από μαζούτ.

Σαφώς καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι παραλίες της Γλυφάδας, όπου επίσης έκανε αυτοψία το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», όπως λέει ο κ. Τσιμπίδης.

“Για να επανέλθει η ισορροπία του συστήματος χρειάζονται περίπου 2 χρόνια. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει κάτι με σιγουριά, αν δεν γίνουν μετρήσεις σε τους επόμενους 3 μήνες, ώστε να ξέρουμε πώς ακριβώς έχει η κατάσταση”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ομάδα ειδικών από το Ρότερνταμ, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής, μέσω κίνησης του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, προς τον ομόλογό του της ολλανδικής πόλης. Ο κ. Καμίνης έχει ζητήσει από την ολλανδική κυβέρνηση και την παροχή τεχνικής βοήθειας και δεν αποκλείεται να καταφθάσει ειδικό πλοίο τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας, τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό νότια της νήσου Αταλάντης, ενώ σε παράκτιες περιοχές της Αττικής όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση επιχειρούν από χθες 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA, με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.

Δεν υπάρχουν ίχνη ρύπανσης ανατολικά και νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας και στο Λαγονήσι, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας. Βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε Φάληρο, Ελληνικό, Γλυφάδα και Καβούρι.
Επιφανειακή ρύπανση παρουσιάστηκε στη μαρίνα Ζέας, πετρελαιοειδή κατάλοιπα βρέθηκαν στην ακτογραμμή του Αστέρα Βουλιαγμένης και το λιμανάκι του ναυτικού ομίλου του Αγίου Κοσμά, με βάση την ίδια ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί στις 12.00, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, αυτή τη φορά έξω από το υπ. Ναυτιλίας. Την Παρασκευή είχε πραγματοποιήσει παρόμοια συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Αγία Ζώνη ΙΙ», στο Πέραμα.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ: Στα πρόθυρα επιδημίας ιλαράς η Ελλάδα!