Τέλος οι επιστροφές φόρου εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ – Άρχισαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί

ΕΝΦΙΑ

Άρχισε η διαδικασία αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 570.000 φορολογούμενους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις με ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου.

Η διαδικασία του συμψηφισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την 29η Σεπτεμβρίου όταν λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου.

Το θετικό σε αυτή τη διαδικασία  γι’ αυτούς τους 570.000 φορολογούμενους, που περιμένουν επιστροφή φόρου, είναι ότι δεν θα χρειαστεί να στηθούν στην ουρά της εφορίας για να συμψηφίσουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή που δικαιούνται  εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.

Εξαιρέσεις
Από τους αυτόματους συμψηφισμούς θα εξαιρεθούν οι σύζυγοι, όπου ο ένας αναμένει επιστροφή φόρου κι ο άλλος θα πρέπει να πληρώσει φόρο ακινήτων, καθώς η εφαρμογή του Taxis δεν μπορεί να υποστηρίξει συμψηφισμό μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού.

Αν υπάρχει διαφορά
Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Τέλος, αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάθετε τι χρεώνουν οι τράπεζες για ανάληψη χρημάτων μέσω συστήματος ΔΙΑΣ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεχάστε το ΣΔΟΕ – Έρχεται η «Νέα Δομή» με οικονομικούς εισαγγελείς και οι 150 «ράμπο»

ΑΚΟΜΑ: Η ExxonMobil «τρυπάει» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ το 2018