Τεράστια η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό: Η ρύπανση έφτασε μέχρι την Γλυφάδα (pics)

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες αρχές καθώς η πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την Σαλαμίνα επεκτάθηκε και μάλιστα έχει φτάσει εκτός από την Πειραϊκή και την Φρεαττύδα, σε Καλαμάκι, Άγιο Κοσμά, Ελληνικό, ακόμα και στην Γλυφάδα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μέχρι και τη Βουλιαγμένη!

Ήδη, Φρεαττύδα και Πειραϊκή γέμισαν μαζούτ, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι παραλίες, όπως του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και μπροστά από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι μαύρες.

Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός.

Στην σύσκεψη που έγινε ο γ.γ.  τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να γίνει απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη διαρροή ρυπογόνων ουσιών, αλλά και στον εντοπισμό των πετρελαιοκηλίδων που υπάρχουν στη θάλασσα με σκοπό τη συλλογή τους.

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, ο γγ δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκτίμηση, αλλά η εταιρεία καθαρισμού και όσοι άλλοι εμπλέκονται αναφέρουν περίπου σε ένα μήνα.

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή την έκταση της θαλάσσιας μόλυνσης, αλλά όταν όταν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και γι αυτό θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου προσπαθούν από το πρωί στις παραλίες αυτές να καθαρίσουν την περιοχή.

Ταυτόχρονα, σκάφη αντιρρύπανσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κομμάτια πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα στην Σαλαμίνα.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αρχίσουν και οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου.

Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Τη λύπη της για την πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και  μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Γέμισε μαζούτ ο Άγιος Κοσμάς και το Ελληνικό

Για “πρωτοφανή οικολογική καταστροφή” κάνει λόγο ο δήμαρχος του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης κ.Γιάννης Κωνσταντάτος σε ανάρτηση του στο facebook συνοδεύοντας την από φωτογραφίες τις παραλίας του Αγίου Κοσμά που έχουν γίνει μαύρες από το μαζούτ.

Για άνιση μάχη με την ρύπανση μιλάει ο δήμαρχος Γλυφάδος

“Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.
Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων”, έγραψε ο δήμαρχος Γλυφάδος Γιώργος Παπανικολάου σε ανάρτηση του στο facebook. Δείτε την πλήρη ανακοίνωση του δημάρχου και φωτογραφίες από την παραλία της Γλυφάδος.

Παρακάτω φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε Πειραϊκή και Φρεαττύδα.

 

Διαβάστε επίσης: Πότε επιστρέφει ο Δακτύλιος; Αναμένοντας της υπουργική απόφαση