Τρολάρισμα Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο: “Άδικο να μην έχετε φωτογραφία του Βαρουφάκη”

Το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη έκλεψε τις εντυπώσεις λίγο πριν τη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Έλληνας υπουργός και ο επικεφαλής του Eurogroup είχαν ένα διάλογο με χιούμορ μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στις 15:30 το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κύριος Τσακαλώτος είπε στον κύριο Ντάισελμπλουμ: “Ξέρετε σταματήσαμε να βάζουμε στους τοίχους τις φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών μετά την είσοδο στο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010. Δεν θα δείτε ούτε τον Παπακωνσταντίνου, ούτε τον Στουρνάρα, ούτε τον Βαρουφάκη. Ο τελευταίος είναι ο κύριος Παπαθανασίου”.

Ο Ντάισελμπλουμ γύρισε, κοίταξε τις φωτογραφίες των πρώην Υπουργών και απάντησε: “Αυτό είναι τόσο άδικο, γιατί οι υπουργοί μετά το 2010 έκαναν όλη τη σκληρή δουλειά”.

Πρόσθεσε «μου φέρνει μνήμες αυτή η αίθουσα», ενώ όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι είχε πει τότε στον Γιάνη Βαρουφάκη και εκείνος αντέδρασε με το «ουάου» ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε «δεν σας λέω. Αν γράψω βιβλίο, σας υπόσχομαι θα το γράψω εκεί».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως έχει επανέλθει η προοπτική και η εμπιστοσύνη. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον έως το τέλος του έτους να κλείσει η αξιολόγηση και αυτό είναι εφικτό. Θα πρέπει όμως να είναι καθαρή έξοδος».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «στόχος είναι η καθαρή έξοδος. Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και προβλήματα αλλά θα τα ξεπεράσουμε όπως κάθε φορά». Παράλληλα είπε πως το 2017 θα υπάρξει υπερπόδοση, το  2018 «κάπου δεν θα πάμε καλά, κάπου υπεραπόδοση».

Στη συνέχει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν τον ρώτησαν αν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2019 είπε πως όλα πάνε καλά, ενώ αναφορικά με όσα ακούγονται για εποπτεία μετά το μνημόνιο είπε πως «στο τέλος κάθε προγράμματος υπάρχει επιτήρηση».

 

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, οδεύουμε προς το τέλος του προγράμματος και το ζήτημα πλέον είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας.

Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους όρους που θα διαμορφωθούν για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018 όποτε τελειώνει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής.

Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM. Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης προς Καμμένο: «Παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης!»