Αναβλήθηκε (ξανά) η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό – Στον “αέρα” η επένδυση

Την επόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει ξανά το ΚΑΣ για την κήρυξη ή όχι του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία προΐσταται εκ της θέσεως της στο ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης. Αν και οι πληροφορίες λέγανε ότι η εισήγηση της δεν θα έβρισκε σύμφωνα όλα τα μέλη του Συμβουλίου, εντούτοις φαίνεται ότι την αποδέχθηκαν.

Έτσι η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και με ψήφους 11 υπέρ και 6 κατά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και να προτάξει τη διαδικασία κήρυξης για την επόμενη Τρίτη.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδρίασε το ΚΑΣ για να γνωμοδοτήσει για το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης της επένδυσης χωρίς να υπάρχει στην ατζέντα η συζήτηση για κήρυξη του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου.

Αν και το ΚΑΣ δεν μπορεί να ζητήσει την αρχαιολογική κήρυξη της περιοχής, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε σοβαρότατα εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης, το χρονοδιάγραμμα της οποίας έχει ήδη εκτροχιαστεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις σε πολιτικό επίπεδο ότι η επένδυση θα προχωρήσει, η κοινοπραξία των επενδυτών υπό τον όμιλο Lamda Development δεν έχουν διαπιστώσει στην πράξη κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχαία σε όλο το Ελληνικό «ανακάλυψε» ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Τελεσίγραφο Δραγασάκη σε ΚΑΣ: «Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, οι διαδικασίες δεν μπορούν να κρατούν αενάως»

Αίτημα να κηρυχθεί και να ορισθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό κατέθεσε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων