Επιστήμονας του SETI: Θα βρούμε εξωγήινη νοήμων ζωή σε είκοσι χρόνια

Η ανθρωπότητα θα βρει εξωγήινη ζωή μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, δήλωσε ένας αστρονόμος του οργανισμού SETI.

Όχι μόνο ζωή θα βρούμε αλλά θα είναι και νοήμων, υποστήριξε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ο αστρονόμος Σεθ Σόστακ, ένας ανώτερος επιστήμονας στον Οργανισμό Αναζήτησης Εξωγήινης Νοήμονος Ζωής (SETI) που μάλιστα βάζει στοίχημα σε όποιον πιστεύει το αντίθετο, ένα φλιτζάνι καφέ.

Μιλώντας στο Futurism στη φετινή έκθεση Worlds Fair Nano στη Νέα Υόρκη, ο δρ Σεθ Σόστακ, ο οποίος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για την ανίχνευση ραδιοφωνικών σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς, μίλησε γιαυτή την αναζήτηση.

«Μπορούμε να βρούμε μικροβιακή ζωή», είπε. «Μπορεί να την βρούμε πολύ πιο γρήγορα, από ότι πιστεύουμε αλλά αυτό μένει να το δούμε. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας».
Ο Δρ Σοστάκ είπε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι θα ανακαλύψουμε εξωγήινη νοήμων ζωή σχετικά σύντομα.
Αλλά είπε ότι η «επαφή» δεν θα είναι άμεση λόγω των τεράστιων αποστάσεων που ταξιδεύουν τα σήματα.
«Εάν είναι 500 έτη φωτός μακριά… θα ακούσετε ένα σήμα που θα είναι 500 ετών και αν απαντήσουμε “Γεια είμαστε από την Γη, τι κάνεις;”,  θα είναι 1.000 χρόνια μετά αν ακούσουν τίποτε από αυτά», είπε.
“Αυτό δεν είναι επαφή, αλλά τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι είναι εκεί.”

Όταν ρωτήθηκε τι λέει η επιστήμη για την ύπαρξη εξωγήινων, ο Δρ Σοστάκ είπε «πολύ λίγα» γιατί δεν έχουμε βρει κάτι ακόμα.

Πρόσθεσε ότι, αν και δεν έχουμε βρει ακόμη στοιχεία για εξωγήινη ζωή, αυτά που έχουμε ανακαλύψει για το σύμπαν τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι ασήμαντα.

Αυτά τα ευρήματα σημαίνουν πολλά στην έρευνα, είπε ο Δρ Σοστάκ, σύμφωνα με την dailymail.co.uk.

Για παράδειγμα, οι αστρονόμοι γνωρίζουν τώρα ότι υπάρχουν πολλοί ανεξερεύνητοι πλανήτες μέσα στις κατοικήσιμες ζώνες μακρινών αστεριών – κάτι που δεν είχαμε επίγνωση πριν από δεκαετίες.

Τα βασικά πρωτόκολλα για την πρώτη μας επαφή με νοήμων εξωγήινους θεσπίστηκαν τη δεκαετία του 1980, αλλά πρόκειται απλώς για οδηγίες και όχι για σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση τέτοιων επαφών.

Ο δρ. Σοστάκ, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών του SETI στην ανίχνευση ραδιοσημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς, ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα λεπτομερέστερο σχέδιο δράσης.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους είχε πει ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρούμε εξαιρετικά προηγμένους πολιτισμούς που εμείς μπροστά τους θα είμαστε σαν τους Νεάντερταλ.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ήταν από εξωγήινους το περίεργο σήμα που εντόπισαν οι αστρονόμοι

Θέλετε να προστατεύσετε τη Γη από εξωγήινους; Η NASA ζητά άτομα

Τρομακτικές αποκαλύψεις από Χόκινγκ: «Αν επικοινωνήσουμε με τους εξωγήινους, θα μας σκοτώσουν!»