Επιστρέφει στην Αθήνα η Ντέλια – Αρχίζει η νέα «κούρσα» για τα 95 μέτρα της τρίτης αξιολόγησης

Ντέλια

Γνώριμες καταστάσεις και πάλι από αύριο, καθώς οι επικεφαλής των Θεσμών φτάνουν στην Αθήνα για την έναρξη των συζητήσεων της τρίτης αξιολόγησης που μπορεί να εξελιχθούν αρνητικά για την κυβέρνηση και τις προσδοκίες της να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Το ΔΝΤ θέλει πρώτα να δει τα στοιχεία του πλεονάσματος και εφόσον υπάρχει θετική υπέρβαση θα ήθελε τα χρήματα αυτά να δοθούν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα δηλαδή για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και όχι σαν «δώρο» σε 1 εκατομμύριο δικαιούχους έστω και αν είναι χαμηλού εισοδήματος.

Επίσης αρνητικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το ότι στις ημέρες που προηγήθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσαν ότι η απόκλιση από το φετινό στόχο των εσόδων θα φτάσει τα 800 – 900 εκατ. ευρώ αντί των 550 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ενώ το «πλεόνασμα» των 2 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ μικρότερο.Αν δεν αλλάξει αυτό τις επόμενες μέρες, το υπερ-πλεόνασμα του 2017 συρρικνώνεται από τα 823 εκατ. ευρώ

Επι τάπητος στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να αρχίσουν αύριο στο ξενοδοχείο Χίλτον θα βρεθούν εκτός από την υστέρηση στα έσοδα, το θέμα της καθυστέρησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εμπλοκή στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:

  • Την ολοκλήρωση των αλλαγών στα εργασιακά και ειδικότερα τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας αλλά και την εφαρμογή της δέσμευσης των ομαδικών απολύσεων.
  • Την πορεία του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου αλλά και τη διαδικασία απονομής νέων συντάξεων.
  • Το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων τεσσάρων κατηγοριών (οικογενειακά, αναπηρικά, στεγαστικά, μεταφορικά) που θα πρέπει να αποφασιστούν επίσης στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.
  • Τις αλλαγές στο Δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμης κινητικότητας του Δημοσίου που έχει σταματήσει στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.
  • Την επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
  • Τη σύσταση του υπερταμείου με το διορισμό Δ.Σ. και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ. Αυτό είναι άλλο ένα θέμα που καθυστερεί παρά το ότι βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της Ε.Ε.
  • Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος, ένα ακόμη δύσκολο θέμα.
  • Τη βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων που επίσης καθυστερούν.

Στην πρώτη συζήτηση με τους δανειστές θα εξεταστεί η πορεία της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων του Δημοσίου με δεδομένο ότι ακόμη εκκρεμούν τα στοιχεία πληρωμών μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Πηγές του ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία θα κατατεθούν αύριο ώστε η εκταμίευση της δόσης να εγκριθεί στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη 26 του μήνα.

Οι δανειστές θα ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο των συναντήσεων στο τέλος της εβδομάδας και θα αποχωρήσουν  αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου τριών εβδομάδων για να προχωρήσει η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν.

Το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα επανέλθουν για να κρίνουν από τα αποτελέσματα αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητικός «μποναμάς» – Οι συντάξεις μειώνονται όμως οι βουλευτές παίρνουν 15 εκατομμύρια αναδρομικά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Τσίνισαν» οι δανειστές για τον «μποναμά» των 1.000 ευρώ – Που θέλουν να δοθούν

ΑΚΟΜΑ: Οργισμένος ο Σαμαράς για τα δημοσιεύματα περί «ρήξης» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη