Μήνυμα Γάλλων στην Τουρκία: Η Total επανέρχεται με δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο «11»!

Η TOTAL  βασιζόμενη στις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων τα οποία εξήχθησαν από τη γεώτρηση στο «Ονησίφορος Δυτικό 1» από το γεωτρύπανο West Capella, ωθούν τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό να επανέλθει στο τεμάχιο «11», προκειμένου μόλις δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης, να προβεί και σε μια δεύτερη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη, στο σημερινό φύλλο του “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ” η εταιρεία έχει προβεί στην ενημέρωση του Υπουργείου Ενέργειας και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, κατά το τελευταίο 48ωρο.

Πλέον οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την διεξαγωγή δεύτερης γεώτρησης, με το μόνο που απομένει να είναι και η επίσημη συγκατάθεση των ανώτατων στελεχών της TOTAL στο Παρίσι, κάτι που όμως θεωρείται ως προειλημμένη απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπήρξε από την πρώτη γεώτρηση στο «11» η διαπίστωση ότι η γεωλογία του «Ζορ» συνεχίζεται και γύρω από τον «Ερατοσθένη», όπου υπάρχουν σημαντικές σε αριθμό και έκταση γεωλογικές δομές.

Αυτό το γεγονός από μόνο του αυξάνει τόσο την ελπίδα, αλλά κυρίως τις επιστημονικές πιθανότητες, νέων ανακαλύψεων, προβαίνοντας και σε διευκρίνιση των τεθέντων στόχων. Εξάλλου, τα παραπάνω δεδομένα αφορούν όχι αποκλειστικά την TOTAL, αλλά και τις Eni και ExxonMobil που έπονται στον χορό των γεωτρήσεων.

Κατά τον τελευταίο μήνα, εκ παραλλήλου με τις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσα από τη γεώτρηση, πραγματοποιήθηκαν και νέες εντατικές έρευνες στο τεμάχιο «11» από τη γαλλική Total στον στόχο «Ονησίφορος», ενώ την Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν σημαντικές εξειδικευμένες έρευνες από πλευράς του γαλλικού κολοσσού, με δύο ειδικά πλοία.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάζει ο Πέτρος Θεοχαρίδης συγκλίνουν ότι το κέντρο ενδιαφέροντος μετατοπίζεται σε νοτιότερο τμήμα του τεμαχίου «11» εν σχέση με την πρώτη γεώτρηση, και συνεπώς πιο κοντά στην υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη» και στο αιγυπτιακό υπερκοίτασμα Ζορ.

Πρόκειται για διαφορετική περιοχή από αυτήν που αρχικά και πριν την πρώτη γεώτρηση η Total είχε καθορίσει ως επιλογή, δηλαδή τον στόχο «Ονησίφορος Ανατολικό», που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα του στόχου όπου έγινε η γεώτρηση.

Εξάλλου, η κυπριακή ΑΟΖ ξανατίθεται σταδιακά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς πέρα από την επάνοδο της TOTAL κατά τους επόμενους μήνες η ιταλική ΕΝΙ ξεκινά με την διενέργεια δύο γεωτρήσεων, ενώ ακόμα δύο είναι προγραμματισμένες από την ExxonMobil/Qatar Petroleum στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η ExxonMobil.

Διαβάστε επίσης: Θύμα περίεργου τροχαίου έπεσε ο πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου