“Μαύρη πέτρα” ρίχνει πίσω της και η BlackRock

Στη μακρά λίστα των συγκεκριμένων επενδύσεων, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, έρχεται να προστεθεί το έργο Academy Gardens, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), την οποία, το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε έναντι 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Artume.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με το έργο να παραμένει μακέτα εδώ και μία δεκαετία, το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, αποφάσισε να αναστείλει την -πρώτη στην ελληνική αγορά ακινήτων- επένδυσή του στον Κηφισό. Αυτό σημαίνει ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια (π.χ. εξασφάλιση χρηματοδότησης) με στόχο την έναρξη του έργου.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές των επενδυτών, “δεν γίνεται αντιληπτό γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πραγματοποιεί όσα προβλέπει ο νόμος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο” για το οποίο έχουν συνολικά δαπανηθεί, έως σήμερα, 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. σε φόρους ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου “παγώνει” κάθε διαδικασία για την εκκίνηση του έργου.

Το προεδρικό διάταγμα…

Για να ξεκινήσει η επένδυση θα πρέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και βέβαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να υπογράψουν το προεδρικό διάταγμα, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Εν συνεχεία το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, η διαδικασία των υπογραφών του προεδρικού διατάγματος δεν προχωρά, με πηγές που παρακολουθούν το έργο να κάνουν λόγο για κωλυσιεργία, άνευ προηγουμένου, που σχετίζεται με την απόπειρα ικανοποίησης μίας μικρής αριστερής συνιστώσας που τάσσεται κατά της επένδυσης.

…και το μνημόνιο συνεργασίας

Τον περασμένο Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την εισήγηση του κ. Σταθάκη, για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Βάσει της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Artume, που θα προσδιορίζει τις δεσμεύσεις της τελευταίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Ούτε όμως, το μνημόνιο συνεργασίας δεν προχωρά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των όρων του μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των επενδυτών, πραγματοποιήθηκαν σε εχθρικό κλίμα για τους τελευταίους, τους οποίους υπηρεσιακά στελέχη αντιμετωπίζουν “σαν… κατακτητές που μοιράζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς”. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει ζητήματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα η απαλλοτρίωση χώρων και ζητά ρητές εγγυήσεις -που δεν προβλέπονται στην περίπτωση ενός MoU- ότι οι επενδυτές θα υλοποιήσουν το μνημόνιο συνεργασίας.

Ως αποτέλεσμα, οι συνομιλίες για το μνημόνιο αλληλοκατανόησης έχουν ναυαγήσει, με το BlackRock Europe Property Fund III να βάζει στο συρτάρι τον φάκελο του έργου, μέχρι νεοτέρας. Το fund έχει υλοποιήσει και λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη δέκα εμπορικές αναπτύξεις -ορισμένες από τις οποίες έχει πωλήσει- σημαντικά μεγαλύτερες αυτής στον Κηφισό. Ωστόσο, το Academy Gardens είναι το μοναδικό έργο, όπως αναφέρουν από το fund, που δεν έχει προχωρήσει.

Το έργο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές αντιδράσεις κινημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν όλων των παρατάξεων αριστερού ή σοσιαλιστικού πρόσημου. Ωστόσο, μετά και την έγκριση του αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ, το έργο θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει, εάν δεν βρισκόταν για πολλοστή φορά αντιμέτωπο με τα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το Academy Gardens περιλαμβάνει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσοχή! Η ΔΕΗ «παραχωρεί» 500.000 πελάτες -καταναλωτές σε άλλη εταιρεία

Welt: Αβέβαιη η ελάφρυνση ελληνικού χρέους με Γερμανό υπουργό από το FDP

ΣτΕ: Ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό τουριστικών εγκαταστάσεων στα Αστέρια Γλυφάδας