Νέα δεδομένα στην απαγωγή Λεμπιδάκη: «Αυτοί που την οργάνωσαν δεν έχουν συλληφθεί»

Ιδιαίτερη απήχηση προκάλεσε δήλωση δικηγόρου δύο εκ των συλληφθέντων για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, την ώρα που συνεχίζεται ο μαραθώνιος απολογιών των επτά.

«Αυτοί που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την απαγωγή δεν βρίσκονται μέσα στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου», δήλωσε ο Γιώργος Περάκης, ο συνήγορος υπεράσπισης του 45χρονου ακτιβιστή και του 22χρονου κτηνοτρόφου που έχουν συλληφθεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε τους συλληφθέντες ως «τελευταίους τροχούς της αμάξης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου λίγο πριν από τις 10 το πρωί του Σαββάτου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο ιδιοκτήτης της μάντρας, που ήταν το τελευταίο κρησφύγετο στο οποίο είχαν μεταφέρει οι απαγωγείς τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, απολογούνταν επί 2,5 ώρες.

Πιο σύντομη ήταν η απολογία του 40χρονου «Σκοπιανού» ενώ στη συνέχεια μπήκε στο γραφείο της ανακρίτριας ο 44χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων από το Ρέθυμνο.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας, για τη σύλληψη κι άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, cretalive, αστυνομικοί κάνουν λόγο για 4-5 άτομα, από τα οποία τουλάχιστον τρία τοποθετούνται στον αρχικό πυρήνα, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και για την εμπλοκή άλλων, οι οποίοι φέρονται να είχαν περισσότερο βοηθητικό ρόλο.

Σήμερα, συνολικά πέρασαν την πόρτα του Ανακριτή για να απολογηθούν οι 7 από τους 8 συλληφθέντες για την απαγωγή Λεμπιδάκη, αφού η 17χρονη αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η διαδικασία αναμένεται να είναι πολύωρη εξαιτίας και του αριθμού των συλληφθέντων, από τους 7 απαγωγείς, οι 5 δείχνουν να είναι πιο συνεργάσιμοι αν και έχουν μία τάση να αλληλοκατηγορούνται.

Για τους ασύλληπτους απαγωγείς, που θεωρείται δεδομένο για τις Αρχές ότι υπάρχουν, αναμένονται και τα αποτελέσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, μήπως υπάρξουν τυχόν ταυτοποιήσεις με σεσημασμένους και έτσι μπορέσουν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει από τις καταθέσεις του Μιχάλη Λεμπιδάκη και των συλληφθέντων τέσσερα άτομα, όπως δύο Ρώσοι, ένα άτομο με το ψευδώνυμο «φιλόσοφος» και ένα άτομο που αποκαλούσαν «Άκη», για τον οποίο κάνει λόγο και ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στην κατάθεσή του, ως ένα πρόσωπο που είχε κεντρικό ρόλο μεταξύ των απαγωγέων του.

Αυτά τα άτομα φαίνεται να αποτραβήχτηκαν όταν αντιλήφθηκαν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο των ερευνών της Αστυνομίας, μετά και το περιστατικό με το κινητό τηλέφωνο και ενδεχομένως είναι τα άτομα που συμμετείχαν στο επιχειρησιακό κομμάτι από τόσο την ημέρα της απαγωγής όσο και τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν.

Στην κατάθεσή του ο 45χρονος συλληφθείς αγρότης που έχει απασχολήσει για τον εμπρησμό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο και για τις φασαρίες με τους πλειστηριασμούς, φαίνεται να υποδεικνύει τους Ρώσους και ειδικά τον έναν από αυτούς ως τον στρατολόγο του.

Όλοι τους φαίνεται να συγκλίνουν πως το πρόσωπο που είχε ηγετικό ρόλο, ήταν ο 44χρονος πρώην ιδιοκτήτης στριπτιτζάδικου, αν και ο ίδιος αρνείται ακόμα και την συμμετοχή του εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα, με όσα φαίνεται να λένε όλοι τους εκείνος είχε τον πρώτο λόγο και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη σε ρόλους και αρμοδιότητες.

Η υπόθεση απαγωγής του 53χρονου Μιχάλη Λεμπιδάκη που κράτησε 186 ημέρες δεν τελείωσε την ημέρα της επέμβασης της Αστυνομίας στην μάντρα αυτοκινήτων της γέφυρας Ζουρίδα.

Η έρευνα όπως είναι λογικό δεν θα περιοριστεί στις 8 συλλήψεις που έχουν γίνει αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να αποσαφηνιστούν εντελώς όχι μόνο οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων, αλλά κυρίως μέχρι να οδηγηθούν όλοι οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν ασύλληπτα μέλη ακόμα και στην Αθήνα, αφού κάποια ύποπτα μηνύματα είχαν ταξιδέψει προς την Πρωτεύουσα μαζί με ένα εξίσου ύποπτο ταξίδι στην Αθήνα κάποιων συλληφθέντων.

Στην πρώτη ομάδα ανήκει και ο «δεσμοφύλακας» του Λεμπιδάκη από την Θεσσαλονίκη, που είναι Έλληνας αλλά έχει γεννηθεί στα Σκόπια. Στα μέσα του καλοκαιριού ξεκίνησε η στρατολόγηση και των νέων μελών.

Σε αυτή την χρονική στιγμή εντάχθηκε ο μεσίτης με τα οικονομικά προβλήματα που έβαλε την 17χρονη κόρη του να αγοράσει κάρτες για τα καρτοκινητά που χρησιμοποιούσαν και να στείλει μέσω ΚΤΕΛ μία από τις επιστολές προς την οικογένεια του Λεμπιδάκη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα των ΚΤΕΛ. Μάλιστα, της είχε ζητήσει να προσέξει να μην αφήσει το γενετικό υλικό στον φάκελο…

Στην δεύτερη ομάδα ανήκει και ο μαντράς στην επιχείρηση του οποίου, στην γέφυρα Ζουρίδα έξω από το Ρέθυμνο, εντοπίστηκε το τελευταίο κρησφύγετο που είχαν αλυσοδεμένο τον επιχειρηματία, ο οποίος επίσης αρνείται την συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση και ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα εκβιασμού.

Τον  Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως και ο ίδιος αναφέρει στην κατάθεσή του, τον μετακινούσαν πάντα με κουκούλα στο κεφάλι από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, πάντα αλυσοδεμένο σε δωμάτια σπιτιών, στη συνέχεια σε μαντρί και στο τέλος στο πατάρι της μάντρας αυτοκινήτων με τον αργαλειό.

Μόνιμη εικόνα ένα στρώμα, μία χημική τουαλέτα και η αλυσίδα στα πόδι ή στο χέρι του. Επίσης μόνιμη πρακτική των απαγωγέων ήταν να του δίνουν σε καθημερινή βάση ηρεμιστικό. Τηλεόραση είχε μόλις στο πρώτο κρησφύγετο ενώ στη συνέχεια του έδιναν εφημερίδες και διάβαζε.

 

Πάντοτε, οι απαγωγείς απευθύνονταν ψιθυριστά στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, φορούσαν τα ίδια ρούχα, κουκούλα και γυαλιά και όσες φορές του άλλαξαν κρησφύγετο, σε σπίτια, ένα μαντρί και στο τέλος στην μάντρα, τον είχαν πάντοτε αλυσοδεμένο στο πόδι ή στο χέρι και του έδωσαν να αλλάξει ρούχα μόλις δύο φορές, την πρώτη κιόλας ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου και στη συνέχεια στα μέσα του καλοκαιριού.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την οικογένεια του Λεμπιδάκη 31 φορές με μηνύματα, 5 φορές με ιδιόχειρες επιστολές του Μιχάλη Λεμπιδάκη που του τις υπαγόρευαν και τις υπέγραφε με το αίμα του… με δακτυλογραφημένες επιστολές και με τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα.

Όλο αυτό το διάστημα επίσης έγιναν αρκετές αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες κάτι που άλλωστε κατά την κατάθεσή του αναφέρει και ο ίδιος ο Λεμπιδάκης, που άκουσε τους απαγωγείς του να συζητούν για μία μεγάλη επιχείρηση που είχε γίνει στα Σφακιά.

Στο τέλος και επί αρκετές ημέρες οι αστυνομικοί είχαν «κλειδώσει» τον χώρο της μάντρας στην γέφυρα Ζουρίδα στο Ρέθυμνο και αφού διαπίστωσαν και με τεχνικά μέσα ακόμα και ποιοι βρίσκονταν στον χώρο πραγματοποίησαν την έφοδο το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου.

Ένα σημείο που τονίστηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης είναι η οργάνωση που έδειξαν ότι είχαν οι απαγωγείς, οι ο οποίοι συστάθηκαν σε συμμορία από τις αρχές Μαρτίου πολύ πριν την ημέρα της απαγωγής, στις 30 Μαρτίου, παρακολούθησαν επί σειρά ημερών το θύμα καταγράφοντας τις συνήθειές του, τις διαδρομές του κλπ. και όταν γύρισε από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Γερμανία έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, που το είχαν προβάρει πολλές φορές σε πραγματικές συνθήκες, προκάλεσαν το εικονικό τροχαίο ατύχημα με δύο οχήματα, ένα μπροστά και ένα πίσω από το αυτοκίνητο του Λεμπιδάκη και σε λιγότερο από ένα λεπτό κατάφεραν να τον απαγάγουν.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα μεγατόνων»: Εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις κατοικιών και οχημάτων! (video)