Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στη Γερμανική Βουλή (pics)

Το νέο γερμανικό κοινοβούλιο συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με 709 βουλευτές είναι μεγαλύτερο από ποτέ συγκριτικά με το παρελθόν.

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόεδρος της νέας Βουλής. Η παρουσία του ακροδεξιού AfD έγινε από την πρώτη στιγμή αισθητή.

Μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD και την επάνοδο των Φιλελευθέρων (FDP), ο κομματικός κατακερματισμός του (επτά κόμματα και έξι κοινοβουλευτικές ομάδες) είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι τα δύο χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU), που αν και παραμένουν η ισχυρότερη Κ.Ο., υπέστησαν απώλειες ψήφων που αγγίζουν το 15%.

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, στην γερμανική Βουλή με τους ακροδεξιούς του AFD να απολαμβάνουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Μάλιστα πολλοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη δεν σταματούν να βγάζουν selfie.

Αισθητά περιορισμένη εμφανίζεται στη νέα βουλή η εκπροσώπηση των γυναικών. Μόλις 219 από τους 709 βουλευτές είναι γένους θηλυκού, δηλαδή 30,9% και ως εκ τούτου κατά 6% και πλέον λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη Bundestag. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 20 ετών.

Συγκριτικά με άλλες ισχυρές δυτικές χώρες η εκπροσώπηση των γυναικών στη Γερμανία είναι υψηλότερη από τις ΗΠΑ (19,6%) και τον Καναδά (26,8%), αλλά βρίσκεται πίσω σε σχέση με τη Μ. Βρετανία (32%), τη Γαλλία (39%) και την Ισπανία (40%).

Πάντως, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς εκπροσωπούνται κατά πλειοψηφία από γυναίκες με ποσοστά της τάξης του 60,9% και 53,6% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Άρχισαν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Ιαπωνία -Ν. Κορέα