Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα

“Τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο Μπατακλάν δεν έμειναν ατιμώρητα”, διακήρυξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στη “νίκη” επί του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας.

“Συγκινήθηκα πολύ από αυτή τη νίκη (στη Ράκα) – αυτή τη νίκη, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά είναι σε εξέλιξη – επειδή όλοι γνωρίζουν ότι από τη Ράκα προήλθαν οι διαταγές, οι αποφάσεις, οι δράστες των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία” στις 13 Νοεμβρίου 2015, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός από τη Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

“Εκείνη τη στιγμή ο (διεθνής) συνασπισμός, κατόπιν αιτήματός μας, αποφάσισε να θέσει τη Ράκα ως βασικό στόχο, όπως έγινε και με τη Μοσούλη” στο Ιράκ, πρόσθεσε.

“Η πρώτη ήττα του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στη Ράκα είναι ένα σημαντικό γεγονός, κατά κάποιο τρόπο, για να το συνοψίσω, τα εγκλήματα στο Μπατακλάν δεν έμειναν ατιμώρητα και πρώτ’ απ’ όλους σκέφτομαι τις οικογένειες αυτών των θυμάτων” των επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι τζιχαντιστές, συνέχισε ο Λε Ντριάν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, σε εστιατόρια και μπαρ του Παρισιού σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Από το κύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Γαλλία από το 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 241 άνθρωποι.

Η απώλεια της Ράκας συνιστά μεγάλη ήττα για το ΙΚ που είχε ιδρύσει ένα “χαλιφάτο” σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας τα οποία είχε θέσει υπό τον έλεγχό του. Τον Ιούλιο οι τζιχαντιστές έχασαν και τη Μοσούλη, το σημαντικότερο προπύργιό τους στο Ιράκ.

Ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι “έχει ξεκινήσει η μετά το Νταές εποχή” και ότι θα πρέπει πλέον να προετοιμαστεί η πολιτική μετάβαση και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση “για μια Συρία την οποία θέλουμε να ενώσουμε και όχι να διαλύσουμε”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε ότι είναι ανάγκη να παρασχεθεί κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στους 50-60.000 κατοίκους της Ράκας που δεν εγκατέλειψαν την πόλη και υποσχέθηκε ότι το Παρίσι θα παράσχει άμεσα 10 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει η αποναρκοθέτηση της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκδίωξαν τους τζιχαντιστές από την Ράκα την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους! (video)

Πρωτότυπος εορτασμός από Σύρια – Τι έκανε μετά την απελευθέρωση της Ράκα από τους τζιχαντιστές (pics+video)

Η αραβοκουρδική συμμαχία κατέλαβε την παλιά πόλη της Ράκας στην Συρία