Φλαμπουράρης, Παπανάτσιου και Βερναρδάκης “ευλογούν” την επένδυση του Ελληνικού!

Τρία κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Επικρατείας  Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στεμμάτων στο Ελληνικό, εξήραν την σπουδαιότητα της επένδυσης, όταν μέχρι πρότινος ανήκαν στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ!

Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στις «Κασσάνδρες», οι οποίες, όπως ανέφερε, διαψεύστηκαν.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: Για μια ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει. Το δρόμο άνοιξαν:
α) η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων ότι δεν αποτελούν δασική έκταση τα 37 στρέμματα και
β) η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου ενός μικρού τμήματος μόλις 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500″.

Ξεκλειδώνει η επένδυση

“Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στεμμάτων στο Ελληνικό ξεκλειδώνει την επένδυση από όλες τις απόψεις”.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ

«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ,

«διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται».

«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση» εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.

“Περιμένουμε την επένδυση να έρθει”.

«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό» ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή.

«Πραγματικά, επειδή στην αρμοδιότητά μου είναι και το γραφείο Ελληνικού και το συγκεκριμένο κομμάτι, εμείς είμαστε πανέτοιμοι, περιμένουμε την επένδυση να έρθει. Από εκεί και πέρα με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των 300 στρεμμάτων, από το ΚΑΣ χθες, πιστεύουμε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης. Καλώς να έρθει, περιμένουμε είμαστε έτοιμοι» είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, η κ. Παπανάτσιου παρουσίασε στην Ολομέλεια στοιχεία για την πορεία των ελέγχων στις λίστες και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη λίστα Λαγκάρντ για την οποία είπε ότι «μέχρι το 2014 είχε ξεκινήσει ο έλεγχος σε 153 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν 38 υποθέσεις.

Αντίστοιχα, το 2015 μέχρι το 2017 άρχισε ο έλεγχος σε 366 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν 200 υποθέσεις. Για την περίοδο μέχρι το 2014 τα ποσά που βεβαιώθηκαν ήταν 23 εκατομμύρια. Για την περίοδο 2015-2017 βεβαιώθηκαν 243 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν εισπραχθεί από αυτά 45 εκατομμύρια ευρώ».

«Αν όλα αυτά σας φαίνονται μικροποσά ή λίγοι οι έλεγχοι, πείτε μας εσείς τι κάνατε όλα τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε στο σημείο αυτό η υφυπουργός Οικονομικών. Η ολοκλήρωση των υποθέσεων τετραπλασιάστηκε, συμπλήρωσε.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στις λίστες. «Δεν θα μείνει καμία λίστα στο χρονοντούλαπο. Όλοι θα ελεγχθούν και θα φέρουμε τα αποτελέσματα» υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

Ως προς τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το 2013 έγιναν 179.893 έλεγχοι, με ποσό βεβαίωσης 132.627.000 ευρώ. Από 1.1.2017 έως τον Αύγουστο 2017 65.157 έλεγχοι και το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 247.226.984 ευρώ. «Πλέον γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι, γίνονται έλεγχοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής με πιο στοχευμένες κινήσεις σε μεγαλύτερα ποσά» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έσοδα του προϋπολογισμού. «Διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα με σεβασμό. Πράγματι κάποιες ομάδες φορολογούνται περισσότερο από όσο πρέπει. Και στο παρελθόν όμως είχαμε μεγάλα φορολογικά έσοδα, Παρόλα αυτά δεν υπήρξε διαχείριση με τον τρόπο που έπρεπε και έτσι φτάσαμε σε ελλείμματα.

Εμείς διαχειριζόμαστε τα χρήματα αυτά όσο γίνεται προς όφελος του ελληνικού λαού, τα ξαναγυρίζουμε στον λαό και δεν τα κρατάμε στα συρτάρια και νομίζουμε ότι αυτό το εκτιμάει ο κόσμος» επισήμανε η κ. Παπανάτσιου.

Διαβάστε επίσης: Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Αλιβιζάτου για ηλεκτρονική ψηφοφορία και εθελοντές