Παραιτείται ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν την 1η Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να παραιτηθεί την 1η Νοεμβρίου και κάλεσε το κοινοβούλιο να λάβει μέτρα προκειμένου να συμπληρώσει το κενό εξουσίας.

Το κοινοβούλιο της περιφέρειας, που συνεδριάζει στην πρωτεύουσα Αρμπίλ, ενημερώθηκε πως ο Μπαρζανί έστειλε επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θα παρατείνει τη θητεία του, ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του οποίου ηγείται.

«Αρνούμαι να συνεχίσω στη θέση του προέδρου της περιφέρειας μετά την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει στην επιστολή του ο Μπαρζανί, σύμφωνα με ένα τουίτ του κόμματος. «Θα παραμείνω ως πεσμεργκά (κούρδος μαχητής).»

Κούρδος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς χθες πως ο Μπαρζανί αποφάσισε να παραδώσει τον προεδρικό θώκο και να μην περιμένει μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών που είχαν οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, αλλά τώρα έχουν αναβληθεί για οκτώ μήνες.

Η θητεία του 71χρονου Μπαρζανί, του πρώτου εκλεγμένου ηγέτη της αυτόνομης περιφέρειας, έληξε το 2013. Παρατάθηκε για δύο χρόνια από το κοινοβούλιο και εν συνεχεία παρέμεινε πρόεδρος χωρίς να διεξαχθούν εκλογές ή να ληφθεί επίσημη απόφαση μπροστά στο χάος που προκάλεσε η προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Η περιφέρεια, που διαθέτει εδώ και χρόνια ευρεία αυτονομία, βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον περασμένο μήνα που προκάλεσε στρατιωτικά και οικονομικά αντίποινα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη.

Διαβάστε επίσης: Επιδρομή στη Γερμανία κάνει η καταιγίδα «Χέρβαρτ» προκαλώντας μεγάλες ζημιές