Πλησιάζει ο κυκλώνας Νέιτ στη Φλώρινα – 28 νεκροί στην Κεντρική Αμερική (pics & video)

Μετά τον Χάρβεϊ, μετά την Ίρμα, μετά την Μαρία, τώρα έρχεται και ο κυκλώνας Νέιτ να σαρώσει τα πάντα. Ήδη ο Νέιτ έχει δώσει… δείγματα γραφής στην Λατινική Αμερική, αφήνοντας πίσω του 28 νεκρούς.

Ξεκινώντας από τροπική καταιγίδα Νέιτ, ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 1. Πλέον απειλεί πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Ορλεάνη, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), το «μάτι» του κυκλώνα Νέιτ βρίσκεται σε απόσταση 395 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του κόλπου του Μισισίπι.

Ο Νέιτ μετακινείται με ταχύτητα 35 χλμ/ ώρα και θα μπορούσε να φθάσει στις αμερικανικές ακτές αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενισχυμένος σε κυκλώνα κατηγορίας 2.

Σύμφωνα με το NHC, ενδέχεται να προκαλέσει πλημμύρες, με το ύψος του νερού σε ορισμένες περιοχές να φθάσει και τα 3,7 μέτρα. Οι άνεμοι που θα τον συνοδεύουν αναμένονται μεταξύ 154 και 177 χιλιομέτρων την ώρα.

«Μνήμες» Κατρίνα στην Νέα Ορλεάνη

Οι αρχές στη Νέα Ορλεάνη, την οποία ισοπέδωσε ο κυκλώνας Κατρίνα το 2005, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, αλλά και σε άλλες πόλεις του Κόλπου του Μεξικού βρίσκονται σε επαγρύπνηση και λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 18.00 του Σαββάτου τοπική ώρα (01.00 Κυριακή ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ορλεάνη και οι κάτοικοι σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη κληθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

«Η χειρότερη απειλή δεν είναι απαραίτητα η βροχή, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι και τα κύματα» επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης, Μιτς Λαντριέ.

Την ίδια ώρα, μεγάλα λιμάνια κατά μήκος των κεντρικών αμερικανικών ακτών του Κόλπου έκλεισαν σήμερα ενόψει του Νέιτ.

Η αμερικανική ακτοφυλακή διέταξε σήμερα τη διακοπή κάθε δραστηριότητας και αναστολή της κυκλοφορίας. Το μέτρο αυτό θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) για τη Νέα Ορλεάνη και σε πόλεις στο Μισισίπι, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

Διαβάστε επίσης: Ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων κατά ISIS – 120 οι νεκροί τζιχαντιστές