Σοκ! Έσπασε όλα τα ρεκόρ η μερική απασχόληση -Εκτινάχθηκε στο 60%

Την έκρηξη της μερικής απασχόλησης, μέσω των λεγόμενων ευέλικτων μορφών εργασίας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού κράτους, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος παρουσιάζει στοιχεία – σοκ για την εκτίναξη της μερικής απασχόλησης το Σεπτέμβριο που προσεγγίζει το 60%

«Τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης υπερτερούν εκείνων της πλήρους απασχόλησης» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού κράτους, Αλέξης Μητρόπουλος

Επικαλούμενος τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το πρώτους εννέα μήνες του 2017, τα οποία χαρακτηρίζει «άκρως ανησυχητικά», ο κ. Μητρόπουλος  διαπιστώνει ότι τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης υπερτερούν εκείνων της πλήρους απασχόλησης.

Τα συμπεράσματα κατά τον κ. Μητρόπουλο είναι τα εξής:

1ον) Οι θέσεις μερικής απασχόλησης διπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο το 2017!

Όπως προκύπτει από τον Πίνακα IV (σελ. 8) των στοιχείων που δημοσίευσε η «ΕΡΓΑΝΗ», για το από 1-1-2017 έως και 30-9-2017 χρονικό διάστημα:

-Οι θέσεις μερικής απασχόλησης ανέρχονταν σε 65.955 τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν τις 124.679, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν!

-Οι θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ειδικότερα από 23.672 που ήταν τον πιο τουριστικό μήνα του χρόνου για την πατρίδα μας, τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 33.282!

Αλλά και το σύνολο των δύο αυτών μορφών ευέλικτης εργασίας αυξήθηκε κατά 75,7%!! Ειδικότερα, από 89.627 που ήταν τον Αύγουστο του 2017, εκτοξεύτηκε στις 157.504!!

Παραθέτουμε από τη σελ. 8 της Έκθεσης «ΕΡΓΑΝΗ» τον σχετικό πίνακα IV.

2ον) Το 60% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης!

Όπως προκύπτει από το Διάγραμμα IX (σελ. 10) των στοιχείων που δημοσίευσε η «ΕΡΓΑΝΗ», η πλήρης απασχόληση τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 39,67% ενώ η μερική και η εκ περιτροπής έφτασε στο πρωτοφανές ποσοστό του 60,33%!

3ον) Πάνω από 53% η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 !

Όπως προκύπτει από το Διάγραμμα VIII (σελ. 8) των στοιχείων που δημοσίευσε η «ΕΡΓΑΝΗ», η πλήρης απασχόληση για το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στο 47% ενώ η μερική και η εκ περιτροπής στο ύψος του 53%!

Παραθέτουμε το Διάγραμμα VIIΙ.

Τα ανωτέρω αποκαλυπτικά στοιχεία και οι πίνακες που τα συνοδεύουν επιβεβαιώνουν παλιά και πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα της ΕΝΥΠΕΚΚ που υποστήριζε ότι:

α) η μνημονιακή Ελλάδα μετασχηματίζεται βίαια και μεθοδικά σε Ελντοράντο γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας και φτηνής πλήρους απασχόλησης,

β) η πολυπόθητη ανάπτυξη, όποτε έλθει, θα στηρίζεται και θα παράγει μορφές εργασιακής ειλωτείας και εκμετάλλευσης της νεανικής (κυρίως) εργατικής δύναμης,

γ) η «ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης», με έμφαση στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές, αποτελεί δομική ρήτρα και των τεσσάρων Μνημονίων, στην εφαρμογή της οποίας είχαν δεσμευτεί ανεπιφύλακτα όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου,

δ) η όποια μείωση των στατιστικών ποσοστών της ανεργίας μέχρι σήμερα, δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης της χώρας, αλλά βίαιη αλλαγή της ουσίας και του περιεχομένου της μισθωτής εργασιακής σχέσης και της καθολικής απαξίωσής της και

ε) στόχος των δανειστών και του πολιτικού μνημονιακού τόξου στην Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός νέου τύπου εργαζόμενου-φτωχού («working poor»), έρμαιο στα χέρια τρόικας και μνημονιακών κομμάτων και υποκείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και προσβολής της αξιοπρέπειάς του.

Διαβάστε επίσης: Η εγκάρδια επιστολή Λεμπιδάκη μετά την απελευθέρωση: «Μια σκληρή δοκιμασία με αίσιο τέλος»