Τι προβλέπει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας που ενεργοποίησε ο Ραχόι

Άρθρο 155

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, που οδηγεί στην προσωρινή κατάργηση της αυτονομίας της Καταλονίας.

Τι σημαίνει όμως αυτό

Το άρθρο 155 υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα και έχει ως εξής:
«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέσπασε σε κλάματα – Προφυλακίστηκε η 20χρονη κληρονόμος που σκότωσε πέντε άτομα με το αυτοκίνητό της (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κάθετος στο διάγγελμά του ο Ραχόι: «Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 155 για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας»

ΑΚΟΜΑ: Επίθεση με μαχαίρι στο Μόναχο – Τουλάχιστον 5 τραυματίες!