Τούμπα… ολκής! Ο πρόεδρος της Καταλονίας “πάγωσε” την ανεξαρτητοποίηση

Την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση υπογράμμισε στην ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας για τις “πολιτικές συνέπειες” που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

“Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις” είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι “δεν απευθύνει απειλές” και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση”.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος”.

“Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία”

Η Ισπανία ζει “μια από τις δυσκολότατες στιγμές της”, υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα “Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία”.

Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

“Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας” είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει “μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της”.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. “Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία” στα καταλανικά).

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το “δημοψήφισμα” για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά την Καταλονία και η Σκωτία – Ετοιμάζονται για νέο δημοψήφισμα;

Η ώρα της κρίσης – Ημέρα Ανεξαρτησίας σήμερα για την Καταλονία;

Ραχόι για Καταλονία: «Θα διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα της Ισπανίας»