Το ακούσαμε κι αυτό – Έβαλαν φόρο στα αναψυκτικά για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία

Αναψυκτικά

Η γαλλική βουλή ψήφισε την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, με ισχυρή πλειοψηφία, έναν νόμο που φορολογεί τα αναψυκτικά προκειμένου να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία.

Ο νόμος κατατέθηκε στο πλαίσιο ψήφισης του προϋπολογισμού για την εθνική ασφάλιση και υπερψηφίστηκε σχεδόν από όλα τα κόμματα.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε την υγεία των παιδιών και να αποφύγουμε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2» δήλωσε ο εισηγητής Olivier Véran, γιατρός ο ίδιος.

Στη Γαλλία είχε εφαρμοστεί από χρόνια ένας μικρός φόρος στα αναψυκτικά, αλλά δεν φάνηκε επαρκής για να μειωθεί το ποσοστό της ζάχαρης στα εν λόγω ποτά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαιτούσε μεγαλύτερη φορολόγηση για να συμμορφωθούν οι βιομηχανίες, αφού ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών παγκοσμίως έχει δεκαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η αύξηση του φόρου που ψηφίστηκε τώρα στη Γαλλία προβλέπει ότι ο φόρος θα αυξάνεται για κάθε 1 επιπλέον γραμμάριο ζάχαρης στα 100 ml αναψυκτικού. Αυτό θα αναγκάσει τους βιομηχάνους να μειώσουν «ακόμη και ένα γραμμάριο» του ποσοστού ζάχαρης, όπως είπε ο βουλευτής Olivier Véran.

Από την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός Υγείας Agnès Buzyn δήλωσε ότι στόχος του κράτους «δεν είναι να κερδίσει χρήματα» αλλά να αναμορφώσει το νομικό πλαίσιο «για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο φόρος». Η ίδια είχε αρχικά επιφυλάξεις για την αύξηση του φόρου στα αναψυκτικά λέγοντας ότι «κάπου φορολογούμε τους πιο φτωχούς», αφού αυτοί καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη.

Οι βιομήχανοι είχαν αντιδράσει από το 2016 στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των αναψυκτικών, ειδικά η Coca-Cola και η Orangina Schweppes και είχαν δηλώσει «σκανδαλισμένοι από ένα μέτρο που είναι εξαιρετικά τιμωρητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια γερμανική βουλή διοικεί ο Σόιμπλε – Περισσότεροι βουλευτές, νεότεροι, σε ηλικία και… νομικοί!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι του Πούτιν σε επίδειξη (video)

AKOMA: Απίστευτο! Ρίχνει αναίσθητη στο έδαφος μια γυναίκα και οι περαστικοί βγάζουν selfies (video