Τσίπρας από Brookings: “Μουσική στα αυτιά μου όσα είπε η Λαγκάρντ για το χρέος”

Τσίπρας

Ως «μουσική στα αυτιά μου» χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέδριο στο Brookings, το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περαιτέρω μέτρα προσαρμογής, αλλά επιμένει για ελάφρυνση χρέους.

«Χαίρομαι που το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, δεν απαιτεί νέα μέτρα και επιμένει στην ελάφρυνση χρέους. Ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά μου όταν το είπε η κ. Λαγκάρντ. Οι προβλέψεις του Ταμείου αποδείχθηκαν λανθασμένες και κατά συνέπεια υπονομεύθηκε η αξιοπιστία του ΔΝΤ», δήλωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μία ακόμα φορά για λάθη του ΔΝΤ ειδικά για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του κατά τη διάρκεια των μνημονίων. «Φυσικά», συνέχισε, «όλοι οι Έλληνες αλλά και όλοι εδώ επιθυμούμε να δούμε αυτή τη νέα κατάσταση να υλοποιείται (δηλαδή η ελάφρυνση χρέους και τη μη λήψη μέτρων). Δεν θα πρέπει να συμβεί καμία καθυστέρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τη δεδομένη στιγμή».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας τις απέδωσε στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ενώ σημείωσε και το φόβο της κυβέρνησης ότι πιθανές καθυστερήσεις δεν θα βοηθήσουν στον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πριν συναντήσει τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φοβόταν για νέο γύρο καθυστερήσεων. «Ο χρόνος είναι προτεραιότητα για τη στρατηγική μας», είπε.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε μια καινούργια εποχή, βγαίνει από την κρίση διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας. Τώρα είναι η ώρα να την εμπιστευτείτε». «Πολλά έχουν αλλάξει από την προηγούμενη φορά που βρισκόμουν εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τέσσερα χρόνια», σημείωσε επίσης.

Χαρακτήρισε ως μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτή περιλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας βάση στη Σούδα, όπως και συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε.

«Ήρθε η ώρα να εμπιστευτείτε την Ελλάδα. Χαίρομαι που και ο κ. Τραμπ προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει αυτό το μήνυμα», σημείωσε ακόμη.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφασή του να προχωρήσει σε νέο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, εξήγησε ότι κάποια στιγμή να δούμε γιατί αυτά (σ.σ. η πρόοδος που έκανε η κυβέρνησή του) δεν έγιναν πριν από 4,5 χρόνια, γιατί η Ελλάδα έμενε στα προγράμματα χωρίς αποτέλεσμα. Και συνεχίζοντας εξήγησε: «Γιατί τα δυο προηγούμενα προγράμματα κατέρρευσαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπουτάρης: Οι μαθητικές παρελάσεις είναι πέρα από κάθε λογική – Δεν θα πάω στης 28ης Οκτωβρίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκλητική ανάρτηση Πολάκη – Ειρωνεύεται για τη χολέρα στο «Έλενα» – Απίστευτοι χαρακτηρισμοί

ΑΚΟΜΑ: Ζαχαράκη στις Παρεμβάσεις: Δεν πήραμε τίποτα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ